سیمان و انواع آن

سیمان-و-انواع-آن-1

سیمان یکی از واژه های قدیمی است که هنوز هم در صنعت کاربرد دارد. ریشه ی واژه سیمان به روم باستان می رسد. اما در گذشته سیمان و صعنت سیمان به این اندازه پیشرفت نداشته است. به نوعی به مخلوط خرده سنگ و آهگ پخته ، سیمان می گفتند. سیمان امروزی در قرن 18 میلادی با پختن آهگ و خاک رس و آسیاب کردن آن برای اولین بار به وجود آمد.

سیمان در حال حاضر یکی از مواد پر مصرف در صنعت های مختلف و خصوصا ساخت و ساز است. صنعت سیمان در حال حاضر بسیار گسترده است و صنایع مختلف در فرایند تولید و استفاده از ان دخیل هستند. از ساخت و ساز ساختمان تا آسفالت و حفاری چاه های نفتی و آبی و .. همگی به نوعی از صنایعی هستند که به طور مستقیم از سیمان استفاده می نمایند.

سیمان پرتلند

سیمان با توجه به مواد اولیه دارای ترکیب درصد متفاوتی از مواد زیر است:

نام

نماد شیمیایی

درصد تقریبی

اکسید کلسیم

CaO

۶۵ الی ۶۸٪

سیلیسیم دی‌اکسید

SiO2

۲۰ الی ۲۳٪

اکسید آلومینیوم(III)

Al2O3

۴ الی ۶٪

اکسید آهن(III)

Fe2O3

۲ الی ۴٪

اکسید منیزیم

MgO

الی ۵۱٪

اکسید منگنز(III)

Mn2O3

۰٫۱ الی ۳٪

تیتانیوم دی‌اکسید

TiO2

۰٫۱ الی ۱٪

گوگرد تری‌اکسید

SO3

۰٫۱ الی ۲٪

اکسید پتاسیم

K2O

۰٫۱ الی ۱٪

اکسید سدیم

Na2O

۰٫۱ الی ۰٫۵

 

همچنین با توجه به کاربری سیمان در صنایع مختلف تولیدکنندگان سیمان، اقدام به دسته بندی یا کلاس بندی سیمان کرده اند که معروف ترین این کلاس بندی در جدول زیر برای شما قرار داده شده است:

نوع سیمان پرتلند

کاربرد سیمان پرتلند

I

پرتلند معمولی – محصول استانداردی که مدت‌هاست بدون محدودیت در نسبت اکسیدهای اصلی (CaO, SiO2، Al2O3، Fe2O3) استفاده می‌شود که به آن سیمان پرتلند معمولی نیز گفته می‌شود.

II

پرتلند اصلاح‌شده (دارای حرارت آب‌بندی کمتر و مقاومت بیشتر در برابر یون کلر و مقاومت متوسط در برابر سولفات‌ها)

III

پرتلند زودگیر (دارای استحکام اولیه بالا) این نوع سیمان زودگیر بوده دارای مقاومت اولیهٔ زیادی است مقاومت سه روزهٔ آن معادل ۷ روزهٔ نوع ۱ است. در جاهایی که بخواهند به زودی از ساختمان بهره‌برداری کنند و‌‌‌ یا زودتر از موعد مقرر احتیاج به قالب برداری باشد یا برای بتن ریزی در هوای سرد از آن استفاده می‌کنند، زیرا این سیمان هنگام گرفتن گرمای بیشتری نسبت به نوع۱ پس می‌دهد.

IV

پرتلند با گرمازایی کم (دارای گرمای هیدراتاسیون پایین) این نوع سیمان به سیمان (کند گیر) معروف است. حتی از نوع۲ هم کمتر حرارت تولید می‌کند و دیر گیرتر از انواع دیگر است. این سیمان در بتن ریزی‌های حجیم مانند سدهای وزنی مصرف می‌شود.

V

پرتلند مقاوم در برابر سولفات (دارای مقاومت خوب در برابر سولفات‌ها) این نوع سیمان به سیمان ضد سولفات نیز معروف است و در سازه‌های دریایی و زمین‌های سولفات دار مصرف می‌گردد ولی در برابر یون کلر به شدت ضعیف است. مقاومت این سیمان در زمان طولانی تری نسبت به نوع۱ به دست می‌آید و گرما زایی کم تری نیز دارد.

IA

نوع ۱ به همراه عامل هوادهنده

IIA

نوع ۲ به همراه عامل هوادهنده

IIIA

نوع ۳ به همراه عامل هوادهنده

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.