نحوه استفاده از ژل میکروسیلیس

استفاده از ژل میکروسیلیس

بتن مخلوطی از مصالح ساختمانی هم‌چون آب، سیمان و سنگ‌دانه است. امروزه با توجه به نیاز بیشتر متخصصین حوزه ساخت‌وساز، تهیه بتن مرغوب و دارای مقاومت، یکی از دغدغه‌های اصلی پیمان‌کاران است. از طرفی نوع و میزان افزودنی‌های بتن نیز، منجر به تعیین مقاومت بتن می‌شود. بتن در تمامی سازه‌های بتنی از جمله در ساخت ساختمان‌ها، پل‌ها، سدها، تونل‌ها و… مورد استفاده قرار می‌گیرد. لذا بسیار مهم است که بدانیم، در هر یک از پروژه‌های عمرانی، با توجه به نوع سازه در حال ساخت، کدام افزودنی بتن کاربرد بیشتری دارد. در این مقاله شما را با یکی از افزودنی‌های مهم و کاربردی جهت افزایش کیفیت بتن، با نام ژل میکروسیلیس آشنا می‌کنیم. برآنیم تا در این مقاله، نحوه استفاده از ژل میکروسیلیس را به طور کامل شرح دهیم.

ترکیب ژل میکروسیلیس

ژل میکروسیلیس یا میکروسیلیکا، از ترکیب دوده سیلیسی، روان کننده و سایر افزودنی‌های بتن حاصل می‌شود. استفاده از ژل میکروسیلیس، که یکی از قوی‌ترین محصولات افزودنی جهت افزایش مقاومت بتن است، برای ساخت بتن ویژه ضروری است. این محصول خاصیت پرکنندگی و روان‌کنندگی قوی دارد. در واقع ژل میکروسیلیس، ترکیبی از پودر میکروسیلیس و روان کننده‌های بتن هستند که گاه در ترکیبات آن از الیاف پلی پروپیلن نیز استفاده می‌شود، که در ادامه به آن به صورت مفصل اشاره خواهیم کرد. از جمله موارد مصرف بتن حاوی ژل میکروسیلیس، در ساخت قطعات پیش‌ساخته بتنی، مانند: موزاییک، سنگ مصنوعی، نیوجرسی و دیگر قطعات بتنی است. این روش، راهی مناسب برای افزایش مقاومت و دوام، قطعات پیش‌ساخته بتنی است. در واقع، خواص رئولوژی مخلوط بتن، با استفاده از ژل میکروسیلیس بهتر خواهد شد. اما نحوه استفاده از ژل میکروسیلیس نیز دارای اهمیت است که در این مقاله مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

 

ژل میکروسیلیس الیاف دار

لازم به ذکر است، گاه به برخی از انواع ژل میکروسیلیس، الیاف پلی پروپیلن می‌افزایند، که این امر منجر به افزایش کیفیت، مقاومت کششی و قابلیت شکل‌پذیری بتن، خواهد شد. ژل میکروسیلیس الیافی، به راحتی قابل استفاده است و مانند برخی افزودنی‌های بتن، هم‌چون پودر دوده سیلیسی، مشکلات جانبی نخواهد داشت. زیرا استفاده از پودر دوده سیلیسی، باعث کلوخه شدن پودر سیلیس، در بتن خواهد شد، که این مشکل، با افزودن روان کننده بتن رفع خواهد شد. برای استفاده درست و اصولی از این محصول لازم است، درباره‌ی نحوه استفاده از ژل میکروسیلیس، بیشتر بیاموزیم.

شرایط استفاده از ژل میکروسیلیس

در این بخش از مقاله، پیش از رسیدن به مبحث نحوه استفاده از ژل میکروسیلیس، لازم است توضیحات مختصری، درباره شرایط استفاده از این ژل ارائه دهیم. امروزه، با توجه به شرایط ویژه هر پروژه، نوع خاصی از ژل میکروسیلیس، توصیه می‌شود. به همین دلیل، لازم است نسبت به ویژگی‌های خاص هر پروژه و ترکیبات موجود در ژل میکروسیلیس، شناخت بهتری پیدا کنیم و سپس نوع ژل میکروسیلیس مورد نظر را، انتخاب کنیم. هم‌چنین راجع به، ابعاد و اندازه میکروسیلیس، باید گفت، 99% ذرات باید کوچک‌تر از 0.5 میکرومتر باشند، که در این صورت ژل میکروسیلیس در دسته‌بندی نانو مواد قرار می‌گیرد. بنابراین می‌توان به این نتیجه رسید که، ژل میکروسیلیس خاصیت پوزولانی بسیار بالایی دارد؛ که این ویژگی، باعث بالا رفتن نیاز آب در بتن، خواهد شد. از طرفی، لازم است برای ایجاد روانی در ژل میکروسیلیس، از محصولات روان‌کننده بتن استفاده شود.

 

نحوه استفاده از ژل میکروسیلیس

در این قسمت از مقاله درباره نحوه استفاده از ژل میکروسیلیس، توضیحات کامل آرایه خواهیم کرد. نحوه استفاده از ژل میکروسیلیس به این صورت است که، ژل میکروسیلیکا را می‌توان به مقدار ۵% الی ۸% وزن سیمان مصرفی، در حین تولید بتن نفوذ ناپذیر در بچینگ یا پس از ساخت بتن الیافی در تراک میکسر، اضافه کرد. ضمن این‌که لازم است، قبل از اضافه کردن ژل میکروسیلیکا در تراک میکسر، از اختلاط کامل آن در بتن الیافی، اطمینان حاصل شود. اختلاط ژل میکروسیلیس با بتن، در تراک میکسر با دور تند، 3 الی 5 دقیقه به طول می‌انجامد. ضمن این‌که بهتر است، قبل از اتمام کار میکسر، از مخلوط موجود نمونه ‌برداری انجام گیرد و همگن بودن ملات مورد بررسی قرار گیرد. از طرفی گاه در کارگاه‌ها، نحوه استفاده از ژل میکروسیلیس به صورت دو جزیی است، زیرا در این حالت، نتیجه بسیار بهتری می‌دهد.

 

نکاتی درباره نحوه استفاده از ژل میکروسیلیس

ژل میکروسیلیس، شامل تمامی مکمل‌های موثر، در بهبود کیفیت بتن است. لذا همزمان با استفاده از این ژل، نیاز به اضافه کردن افزودنی دیگری نیست. جالب است بدانیم ژل میکروسیلیس به شکل یک ملات آماده، به بازار عرضه می‌شود. همان‌طور که در بالا اشاره کردیم، نحوه مصرف ژل میکروسیلیس بسیار راحت است، در واقع با افزودن این محصول به کامیون حمل بتن، می‌توان بتن‌ریزی را آغاز کرد، از طرفی در روش دیگر می‌توان این افزودنی را، در مرحله ساخت بتن به مصالح افزود، که این مقدار، از طریق آزمایشگاه کارگاهی تعیین می‌گردد. حال با وجود یادگیری نحوه مصرف ژل میکروسیلیس، باید بدانیم این ژل، بلافاصله پس از سکون، به ته‌نشینی دچار می‌شود و به وضوح حالت ژله‌ای پیدا می‌کند، که در این حالت، بتن به خوبی پراکنده نمی‌شود. برای رفع این مشکل، توصیه شده است که، این ژل را به‌صورت مایع درآوریم و سپس به بتن اضافه نماییم.

کاربرد ژل میکروسیلیس

از ژل میکروسیلیس با اهداف زیر در خمیر بتن استفاده می‌شود:

  • برای پیش‌گیری از ترک‌خوردگی در نواحی نازک، استفاده از ژل میکروسیلیس پیشنهاد شده است، ضمن این‌که در بتن ریزی مقاطع نازک توسط بتن الیاف دار، به دلیل وجود الیاف، بهترین نتیجه را شاهد خواهیم بود.
  • به دلیل چسبندگی بالای بتن شامل ژل میکروسیلیس، استفاده از آن برای ترمیم بتن بسیار توصیه می‌شود.
  • در سازه‌های مجاور آب، مانند: سدها، سرریز سدها، کانال‌های ضدآب و سازه‌های اسکله‌های دریایی، به دلیل نیاز به یک بتن نفوذ ناپذیر و بادوام، بهترین گزینه استفاده از ژل میکروسیلیس است.
  • برای ساخت پل، پارکینگ و مخازن تمامی سازه‌هایی که در معرض سایش قرار دارند، قابل استفاده است.
  • در ساخت مخازن و منابع بتنی ضد آب کاربرد دارد.
  • برای سازه‌های سنگین ضد انفجار مناسب است.
  • برای ساخت انواع سازه‌های بتنی مسلح و غیرمسلح، استفاده از این ژل، بهترین گزینه است.

عوامل مؤثر بر مقدار مصرف ژل میکروسیلیس

با توجه به نکات ذکر شده درباره‌ی نحوه استفاده از ژل میکروسیلیس، چند مورد از عوامل تاثیرگذار بر میزان مصرف این ژل را در زیر بیان می‌کنیم:
• طرح اختلاط بتن و فرمول اولیه آن
• نوع مواد و نسبت اجزای تشکیل دهنده‌ی ژل میکروسیلیس مصرفی
• مقدار روانی مورد نیاز بتن، به دلیل وجود روان‌کننده در ساختار ژل میکروسیلیس
• تراکم بتن
• نوع بتنی که ژل باید در آن به کار رود (مهم‌ترین عامل مؤثر)
بنابراین با توجه به ریزه‌کاری‌هایی که در مورد هر یک از موارد فوق دارای اهمیت است، میزان و نحوه استفاده از ژل میکروسیلیس باید به‌دقت مورد بررسی دقیق قرار گیرد.

کلام آخر

در پایان، امیدواریم این مقاله، که با موضوع نحوه استفاده از ژل میکروسیلیس، ارائه شده است، مورد استقبال کارشناسان و متخصصین حوزه بتن قرار گیرد. در این مقاله که با تلاش کارشناسان حوزه بتن، در شرکت بتن شیمی ماهان تهیه شده است، به بررسی محصولی پرداختیم که، شامل ترکیبی از چند ماده مختلف است و برای افزایش کیفیت و مقاومت بتن بسیار مناسب است. می‌توانید برای دریافت مشاوره و اطلاعات کافی، درباره‌ی نحوه استفاده از ژل میکروسیلیس و سایر محصولات شرکت بتن شیمی ماهان، با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید.

 

 

3 thoughts on “نحوه استفاده از ژل میکروسیلیس

  1. بابک خوشنود میگوید:

    با سلام، در مورد طرح اختلاط اولیه تئوریک با استفاده از ژل نیاز به راهنمایی دارم. یعنی با داشتن یک طرح بتن اولیه بدون ژل، می خواهیم بررسی کنیم که با استفاده از مثلاً 4% ژل، چه تغییراتی در عیار سیمان و نسبت آب به سیمان باید اعمال کنیم تا بتنی با کیفیت بهتر اما با همان روانی و کارایی و همان مقاومت فشاری را داشته باشیم که اقتصادی و اجرایی هم باشد. بدیهی است که باید تعدادی طرح آزمایشی ساخته و نتایج آنها تحلیل گردد. اما سوال این است که به عنوان یک طرح rule of tomb یعنی قاعده سرانگشتی برای معرفی اولیه و برای قلق گیری اولیه در برنامۀ طرح اختلاط چکار باید کرد؟ سپاسگزارم اگر راهنمایی بفرمایید.

    • شرکت بتن شیمی ماهان میگوید:

      سلام
      وقت بخیر
      ژل میکروسیلیس بر حسب محل استفاده بتن می توانند در دوز مصرفهای متفاوتی تولید و استفاده شوند . به طور معمول در ابتدای محاسبات طرح اختلاط بسته به نظر طراح و نوع سازه میزان میکروسیلیس ورودی به طرح در نظر گرفته شده و با توجه به وجود حدود ۵۰ درصد پودر میکروسیلیس در هر کیلوگرم ژل، میزان ژل لازم برای هر متر مکعب محاسبه و به پیمانکار جهت گرفتن نمونه و انجام تست های آزمایشگاهی اعلام میگردد
      هدف استفاده از ژل کاهش آب به سیمان از طریق ابر روان کننده موجود در ژل و واکنش بین قلیایی مصالح با میکروسیلیس و همچنین پر کردن فواصل دانه بندی و کاهش نفوذپذیری می باشد . لذا با استفاده از ژل می توان در کارایی مناسب جهت رسیدن به مقاومت مشخصه بتن شاهد ،میزان عیار سیمان را کاهش داد و یا بالعکس در عیار سیمان برابر مقاومت را افزایش داد.
      به عنوان مثال در صورت استفاده از ژل apc5rb شرکت بتن شیمی ماهان به میزان ۵ درصد عیار سیمان در عیار ۴۵۰ کیلوگرم و مقاومت مشخصه C40 می توان عیار سیمان را تا ۴۰۰ کیلوگرم کاهش داد و همچنین میزان آب طرح را بایستی تا رسیدن به اسلامپ ۴ الی ۵ سانتی متر پایین آورد تا پس از افزودن ۵ درصد از این ژل ، کارایی به حدود اسلامپ ۱۸ الی ۲۰ خواهد رسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.