مصالح ساختمانی

مصالح ساختمانی

اطلاعات جامع در مورد مصالح ساختمانی

 به موازات پیشرفت صنعت و فن آوری مصالح ساختمانی هر روز متنوع تر می شود و كمتر ممكن است در یک سال چندین نوع مصالح جدید ساختمانی به بازار عرضه نگردد . این مصالح ممكن در اسكلت اصلی ساختمان مورد استفاده قرار گیرد یا به عنوان مواد تکمیلی و تزیینی به کار رود . بعضی از مصالح ساختمانی را می توان مصالح نتی نامید كه سالهاست مورد استفاده قرار می گیرند تنها ، فناوری جدید طرز به كار بردن و محافظت و افزایش  مقاومت آنها را مورد مطالعه قرار می دهد تا اگر نقصانی در به کاربردن این مصالح وجود داشته باشد مرتفع سازد و با پیشرفت فناوری ، هر روزه مصالحی تهیه و به صورتهای مختلف در ساختمانها مورد استفاده   قرار می گیرند .

انواع مواد و مصالح ساختمانی ‌

مصالح ساختمانی گاهی به همان صورتی كه در طبیعت یافت می شوند فقط با شكل دادن مورد استفاده قرار می گیرند و گاهی ، از تركیب آنها با یکدیگر مصالح جدیدی به دست می آید مثل سیمان كه از تركيب سنگ آهك و خاك رس به كمك حرارت حاصل می شود یا گچ و آهك كه از پختن سنگ گچ و سنگ آهک بدست   می آید. اخیراً مواد و مصالحی از ترکیبات شیمیایی و به روشهای صنعتی به دست آمده است مثل P.V.C  ، پلی یورتان ، كه به مرور جای مصالح طبیعی را خواهند گرفت چنانكه در بعضی موارد در قطعات پیش ساخته گچی و یا بتونی از الیاف مصنوعی نیز استفاده می گردد.

كانیها

چون کانیها واحدهای سازنده سنگها هستند ، باید قبل از سنگها مورد بررسی قرار گیرند به طور می توان گفت كانی یا مینرال جسم جامد طبیعی همگن و متبلوری است كه دارای منشأ غیر آلی است و دارای ترکیب شیمیایی مشخص و ساختمان اتمی منظمی می باشد. بلورهای مصنوعی كه در صنعت جواهر سازی تهیه میشود و كربنات كلسيم كه بوسیله بدن جانوران دریایی ترشح می گردد جزء کانی ها نیستند.

سختی

مقاومت هر کانی در مقابل خراشیدن و ساییده شدن را سختی آن گویند و اگر جسمی جسم دیگر را خراش دهد از آن سخت تر است. الماس سخت ترین و گرافیت نرم ترین کانی هاست و این امر به پیوند مولکولی آنها مربوط است.

سنگها

سنگها اجسام طبیعی سخت شده ای هستند كه از یك یا چند كانی بوجود آمده اند . انواع سنگها عبارتند از : سنگهای آذرین و سنگهای رسوبی و سنگهای دگرگون شده و سنگهای آذر آواری

سنگهای ساختمانی

سنگی است كه از معدن بدست می آید باید برای مصرف در ساختمان آماده شود و معمولاً به دو صورت كار شده و خرد شده ( شن و ماسه ) آماده می شوند . سنگهای كار شده را به شكل یك تیشه ای ، دو تیشه ای  تخت ، تراش ،ساییده ، لاشه و کلنگی در قسمتهای مختلف ساختمان از قبیل پی ، دیوار ، نمای کرسی چینی

( از اره ) نمای دیوار ، پله ، فرش کفها ، و نمای و نمای داخلی و خارجی ساختمان مصرف می کنند سنگهای خرد شده را بسته به ریزی و درشتی دانه هایشان نامگذاری میکنند . دانه های با قطر ریزتر از 9/ میلیمتر را گرد سنگ ،دانه های با قطر بین 9/ تا 2 میلیمتر را ماسه ، دانه های با قطر بین 2  تا 25 میلیمتر را نرمه سنگ و دانه های با قطر بین 25 تا 60 میلیمتر را خرده سنگ می گویند ، دانه های درشت تر از 60 میلیمتر را پاره سنگ ، لاشه سنگ و تخته سنگ می نامند .

سنگهای نما

 این سنگها را در كارخانه به شكل لوح ( سنگ پلاك ) به ضخامت بین 6 تا 30  میلیمتر می برند و روی آن را می سایند تا صیقلی شود .    سنگهای نمایی که در ایران مصرف می شوند بیشتر آهکی هستند زیرا درجه سختی سنگ آهك 3 و بریدن آن آسان است مانند سنگ تراورتن چه سنگی آهکی است . سنگ آراگونیت و تراورتن  هر دو از ته نشین شدن مواد آهکی آب چشمه های پیرامون آتشفشانها حاصل شده اند . سنگ گرانیت به رنگهای مختلف ، سنگی است آذرین و بسیار مقاوم در برابر عوامل فرسایش كه اخیراً در نماهای خارجی و داخلی ساختمان فرش كف و پله از آن استفاده می گردد .

چسبندگی سنگها به ملات :

براساس آزمایشهای انجام شده میزان چسبندگی سنگها با ملات سیمان خالص به شرح زیر است :

  •  سنگهای آهکی سست دارای چسبندگی خوبی نیستند .
  •  سنگهای آهکی سخت و نیمه سخت دارای چسبندگی بسیار  خوبی هستند .
  • سنگهای آهکی فشرده چسبندگی متوسطی دارند .
  •  گرانیتها نیز کمی چسبندگی دارند .
  •  کوارتزیت و شیشه ها چسبندگی بسیار ضعیفی دارند .

نامگذاری مصالح سنگی

مصالح سنگی بسته به ریزی و درشتی دانه ها به گروه های زیر تقسیم می شوند:

  • گروه درشت دانه از قطر 60 میلیمتر تا 2 میلیمتر كه شن نامیده می شود
  • گروه میان دانه از قطر 2 تا 06/0 كه ماسه نامیده می شود
  • گروه ریز دانه از قطر 06/0 تا 002/. میلی متر كه لای نامیده می شود.
  • و از قطر 002/0 میلیمتر كمتر بنام خاك رس نامگذاری شده است.

خشت

خشت ، خاك نمناك و یا گلی است كه به آن  شكل داده باشند . گل مصرفی مخلوط همگن و ورز دیده آب و خاك می باشد. خشت پخته شده را آجر می نامند كه در فصل بعدی به آن می پردازیم.

نحوه ساخت خشت

گلی که برای خشت زدن استفاده می شود شكل خمیری دارد و باید 15 تا 20 درصد ماسه داشته باشد. چنانچه مقدار ماسه آن كمتر باشد خشت موقع خشك شدن ترك می خورد. در قدیم ساختن گل با دست انجام می شد. خاك را بصورت آب خورده در می آوردند و در آن آب ریخته ، زیر و رو می كردند تا گل درست شود. گل را می خواباندند تا كم كم آب به خورد خاك برود و خاك به حالت خمیری در آید. سپس گل را در قالب چوبی که روی زمین صاف گذاشته بودند قرار داده و با انگشتان دست به آن فشار وارد می كردند  تا قالب پر شور و گل شکل بگیرد. سپس روی خشت را با كف دست مالش می دادند تا تخت شود. آنگاه قالب را بر می داشتند و آن را برای خشت بعدی تمیز كرده پهلوی خشت قبلی قرار می دادند تا خشت بعدی را در كنار خشت قبلی درست كنند. خشتی كه با دست درست می شود پوك است و تاب زیادی ندارد و خشت مالی با دست بسیار كند و گران                 تمام  می شود.

سه روش کلی برای خشك كردن خشت وجود دارد :

1 ـ خشتهای تر را در اتاق هایی که روی کوره های هوفمان می سازد قرار داده از پایین اتاق هوای گرم و خشك به خشت می رسانند و هوای نمناك از بالا خارج می شود.

2 ـ خشتها به طور اتوماتیک در واگنها چیده می شوند. این واگنها به اتاقهای مخصوص خشت خشك كنی هدایت می گردد و در آنجا هوای داغ را از پایین وارد می کنند و هوای سرد و نمناك شده را از بالا می ممكند.

3 ـ خشتها را روی واگنها قرار داده به درون تونل مخصوص هدایت می کنند. از كف تونل از نزدیکی در خروجی به سوی در ورودی هوای داغ می دمند. در ابتدای ورود خشتها به تونل هوا ملایم است و به تدریج هر چه به در خروجی تونل نزدیك می شوند شدت گرما بیشتر می شود . در این طریقه خشتها یک روزه خشک می شوند.

آجـر

آجر مصالحی است ساختگی و دگرگون شده كه از پختن خشت به دست می آید . همانگونه كه ذكر شد ماده اصلی آجر خاك مي باشد كه خود از اجزای مختلف تشکیل شده است.

مواد اولیه گل آجر :

گلی كه در خشت زدن برای تهیه آجر استفاده می شود شكل خمیری دارد و باید 15 تا 20 درصد ماسه داشته باشد. چنانچه مقدار ماسه آن كمتر باشد آجر موقع خشك شدن ترك می خورد و موقع پختن نیز تغییر شكل زیاد می دهد و اگر مقدار ماسة آن زیاد باشد آجر دارای تخلخل زیاد شده سست می شود.

شكل آجر : 

در زمانهای قدیم آجرها به ابعاد 5×4×4 سانتیمتر به نام آجر نظامی و همچنین در ابعاد   5 × 25×25 سانتیمتر ساخته می شد كه برای دیوار چینی و پوشش سقفهای تیغه ای و اغلب  برای فرش کفها  به كار می رفت. به تدریج شکل آجرها تغییر یافته ، به اندازه های کنونی تبدیل شده است ( 5*11*23 سانتیمتر و یا 5*10*21 سانتیمتر  ) به طور کلی طول آجر باید دو برابر عرض آن بعلاوه یک سانتیمتر باشد . آجرها ممكن است به صورت توپر ، توخالی و یا سوراخ دار تهیه شوند .

شكل سطح مقطع سوراخهای آجر ، مربع ، مستطیل و یا گرد می باشد ولی طبق استاندارد باید رابطه بین ابعاد سوراخ ها وجود داشته باشد مثلا ضلع مربع نبایستی از 15 میلیمتر بیشتر باشد و  قطر سوراخ های دایره شکل نباید از 20 میلیمتر بگذرد و برای سوراخ ها ی مستطیل شکل حاصل ضرب طول ×  عرض نباید از 60 میلیمتر تجاوز كند .

برای کم شدن وزن آجر آنها را توخالی می سازند ولی در جاهایی كه به مقاومت بیشتری نیاز است از این گونه آجرها استفاده نمیگردد محل استفاده آجرهای توخالی اغلب ، سقفها و دیوارهای جدا می باشد . ضمناً آجرهای توخالی از نظر صدا و حرارت عایق تر خواهند بود .

خواص و مقاومت آجر :

آجر خوب صدای زنگ می دهد و این نشانه توپری و مقاومت خوب و پایداری در مقابل یخبندان است . آجری که صدای خفه بدهد ، پوك ، پخته ، و یا ترك دار است . آجر خوب حرارت را خیلی کم از خود عبور می دهد و به خوبی به ملات می چسبد ، كم ساییده می شود و سخت است . آجر پوك آب زیادی می مکد و در یخبندان می ترکد ، چنانچه آجر مقدار کمی آب جذب کند دلیل بر جوش بودن آن است و خوب به ملات   نمی چسبد . یک آجر خوب بین 8 تا 18 درصد وزنش آب جذب میکند . وزن مخصوص آجرهای معمولی 1500 کیلو گرم در متر مكعب و برای آجرهای مرغوب 1800 کیلو گرم در متر مکعب می باشد . آجرهای معمولی بین 100 تا 150 کیلو گرم بر سانتیمتر مربع و آجرهای مرغوب بین 300 تا 400 کیلو گرم بر سانتیمتر مربع و آجر جوش و سبز خیلی بیشتر از 400 کیلو گرم بر سانتیمتر مربع فشار را تحمل می کنند . ضریب گسیختگی آجر بایستی بین 10 تا 20 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع باشد .

آجر جوش :

چنانچه بخواهند برای مصرف در جای بخصوصی آجر جوش تهیه كنند بایستی در تهیه خاك و پختن آجر بیشتر دقت نمایند. خاك آجر جوش باید طوری انتخاب شود كه تفاوت درجه گرمای عرق كردن و ذوب شدن آن، زیاد باشد آجر جوش باید سخت باشد لاشه نشود ، ترد نباشد ترك نداشته باشد در برابر ضربه پایداری كند كم ساییده شود زبر  باشد  و جای ساییده شدن آن نیز زبر بماند سطح شكسته آن شیشه ای  نباشد بلكه دانه دانه و پر باشد. در برابر یخبندان پایداری كند تاب فشاری آن از 400 کیلو گرم بر سانتیمتر مربع كمتر نباشد.

آجر نسوز :

منظور از نسوز بودن یك جسم ، این نیست كه اصلاً نمی سوزد این نوع آجر تا یك حرارت معینی مقاومت می كند و نمی سوزد و پس از آن خواهد سوخت. رس در درجه حرارت 2050 درجه و سیلیس در دمای 1685 درجه ذوب می شود. جسمهای نسوز مخلوط خاك رس ، ماسه، منیزیت ، و دولومیت می باشند. این مواد را با گل رس ، آهك شكفته، اكسید منیزیم تهیه نموده ، پس از شكل دادن گل آن را می پزند . این نسوزها  را در صنعت ذوب آهن ، کارهای ساختمانی ، بخاریها، دیگهای بخار مورد استفاده قرار می دهند.

آجرهای لعابی :

برای آنكه سطح آجر صاف ، زیبا و صیقلی باشد و آب در آن نفوذ نكند و در برابر مواد شیمیایی پایدار بماند روی آن لعاب نازك می زنند. 

یکی از این روشها آن است كه روی آجر را با لعاب شیشه ای بی رنگ یا رنگی اندود كرده آن را می پزند دیگر آنكه نمای سفال پخته شده را با جسم گدازآور مانند اكسید سرب و یا اکسید قلع یا گداز آورهای رنگی اندود كرده آن را می پزند. هنگام پختن لعاب پوسته نازک روی آجر بوجود می آورد. ضریب انبساط و انقباض لعاب و سفال بایستی یکسان باشد در غیر اینصورت پس از به كار رفتن چون با هم كار مي كنند لعاب ترک می خورد.         

آجرهای ماسه آهکی :

آب آهك در حرارت و فشار معمولی می تواند در سیلیس پوك اثر كند و ترکیب سیلیکات بدهد برای آنکه آب آهك بتواند در سیلیس بلوری هم اثر نماید باید به ملات ماسه آهك همراه با فشار زیاد حرارت داد. برای ساختن آجر ماسه آهکی گرد آهك زنده را با ماسه سیلیسی دانه بندی شده ریز دانه به نسبت وزنی 1 به 8  تا 1 به 12 مخلوط میکنند و روی آن کمی آب می پاشند. آن را هم می زنند تا نمناك شود و آهك شكفته گردد. خمیر ماسه آهك را روی قالب فولادی ریخته زیر فشار 400 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع شکل می دهند. خشت فشرده را روی واگنتهایی  گذاشته به استوانه فولادی (دیگ) می برند، در آنجا بخار خشك 180 تا 200 درجه و فشار 8 تا 16 اتمسفر و پس از 4 تا 8 ساعت خشتها به سیلیکات کلسیم تبدیل شده به عمل می آیند. آجر ماسه آهکی دارای سطحی صاف و در رنگهای گوناگون تهیه می گردد كه در نما جلوه بسیار خوبی دارد.

كاشی و سرامیك

كاشی و سرامیك فرآورده هایی هستند كه سطح آنها به علت پخته شدن در دمایی معین به حال نیمه شیشه ای در می آید چنان که خاصیت جذب آب آن بسیار کم شده در برابر ساییدگی ، فشار و ضربه مكانیكی مقاومت لازم را پیدا می کند و می تواند تغییرات ناگهانی دما (20 تا 100 درجه سانتیگراد ) را به خوب  تحمل كند . اگر یک سطح کاشی از لعاب معدنی پوشیده باشد ، كاشی را لعابدار می نامند.

نحوه تهیه كاشی و سرامیك : مواد اولیه تهیه کاشی خاك رس نسبتاً خالص است . برای تهیه لعاب اکسیدهای فلزات بخصوص اکسید سرب را به دوغابی كه از قبل آماده کرده اند اضافه می کنند . دوغاب نیز از مخلوط آب و همان خاكي كه کاشی را از آن ساخته اند درست می شود.

پس از تهیه خشت كاشی به ابعادی كه مورد احتیاج است سطح مورد نظر را به دوغاب آغشته نموده ، آن را در كوره برده ، می پزند . در حرارت 1200 تا 1300 درجه خشت کاشی كاملاً می پزد . لعاب روی کاشی به علت وجود اکسید های فلزی به عنوان گدازآور در این درجه حرارت ذوب میشود . كه پس از سرد شدن به حالت شیشه ای در آمده ، سطحی غیر قابل نفوذ ، رنگی و زیبا حاصل می گردد . سرامیک نسبت به کاشی درجه حرارت بالاتری پخته می شود و در ابعاد و نقشهای متنوع تولید می شود . همچنین کاشی های مختلفی برای مقاومت در برابر اسیدها و قلیاها نیز تولید می شوند . بعضی از سرامیکها را روی ورقهای کاغذ چسبانده ، جاسازی می نمایند كه هنگام استفاده در سطوح مورد نظر از پشت آها را با ملات و یا چسب می چسبانند  . پس از اتمام كار سطح آنها را از كاغذها و مواد اضافی تمیز نموده ، اشكال زیبای آنها آشكار خواهد شد .

درجه بندی کاشیها :

كاشیها را از نظر مرغوبیت و نداشتن عیب و نقص به سه درجه تقسیم می کنند :

الف) كاشی درجة یك : کاشیهای درجه یک کاشی هایی هستند كه كاملاً سالم باشند و هیچگونه نقصی در سطح لعابدار و كنارة آنها دیده نشود .

ب ) كاشی درجة دو : کاشیهای درجه دو کاشی هایی هستند كه از نظر دید ظاهری یکی از معایب زیر را         داشته باشند :

1ـ  کاشی هایی كه در فاصله دو سانتی متری تمامی كناره های سطح لعابدار آنها بیش از یك یا دو خال به قطر حداکثر نیم میلیمتر وجود نداشته باشد .

2 ـ كاشیهایی كه در تمام كناره های سطح لعاب دار شدن فقط يك لكه لعاب نگرفتگی حداكثر به ابعاد

 3*2 میلیمتر وجود داشته باشد .

ج ) كاشی درجة سه : کاشیهای درجه سه کاشی هایی هستند كه از نظر دید ظاهری معایبی بیشتر از کاشی درجة دو  دارد .

مصارف كاشی و سرامیك : کاشیها و سرامیک در حال حاضر برای سرویسهای بهداشتی ، آشپزخانه ها و كف اتاقها استفاده می شود و از نظر نازك كاری در حال حاضر موارد استفاده روزافزونی پیدا می کند . كاشی كاری و معرق کاری ( یك نوع کاشی ) در مساجد و مکانهای مذهبی نیز به وفور استفاده می شود . همچنین برای آزمایشگاهها و ساختمانهای صنعتی نیز کاشیهای ضد اسید ، ضد قلیل و ضد ضربه مورد استفاده قرار می گیرند .

فعالیت یکی از کارخانه های تولیدی سرامیک :

شركت گرانيت كاشان (بهسرام) از سال 1379 در زمینی به مساحت 180 هزار مترمربع در شهر كاشان مهد تمدن كهن و هنر معماری ایرانی ، فعالیت تولیدی خود را آغاز نمود . استفاده از جدیدترین ماشین آلات ، مدرن ترین تجهیزات و تکنولوژی روز جهانی زمینه ساز ایجاد کارخانه ای با 22 هزار متر مربع  فضای مسقف گردید . سرامیک های گرانیتی تولید شده در این شرکت در اندازه های 30*30 ، 40*40 ، 60*30 ، 60*40 سانتیمتر می باشد كه با رنگها و طرحهای متفاوت در دو نوع ساب خورده و مات تولید می گردند . ظرفیت اسمی سالانه تولید سرامیک گرانیتی در این شركت 2/1 میلیون متر مربع می باشد كه با بهره برداری از فاز دوم (توسعه) سقف تولید به قریب 5/2 میلیون متر مربع در سال بالغ خواهد گردید.

گسترش استفاده از این پدیده مدرن در بناها و ساختمانهای كشور و زمینه سازی برای صدور این محصولات به کشورهای مختلف دنیا ، انگیزه ما برای كوشش بیشتر در راستای نیل به کیفیت برتر و کمیت بیشتر می باشد. کیفیت هیچگاه تصادفی كسب نمی شود . در مسیر رسیدن به کیفیت بالاترین تکنولوژی را به خدمت گرفته ایم و با استفاده از تخصص و مهارت مدیران و متخصصان ، محصولی در حد استانداردهای جهانی عرضه نموده ایم . برای تولید هر متر مربع از سرامیک گرانیتی بهسرام فرآیند كامل كنترل كیفی به دقت انجام می گیرد. از کاوش و استخراج مواد اولیه مرغوب گرفته تا انتخاب دقیق و پیشرفته ، همه صورت می گیرد تا بهسرام محصولی با  بالاترین کیفیت باشد. سرامیک گرانیتی بهسرام محصولات متنوعی جهت استفاده در کلیه معابر ، فروشگاههای بزرگ و كوچك ، دفتر كار ، اماكن ورزشی ، نمایشگاهها ، فرودگاهها ، ایستگاههای مترو ، رستورانها ، هتلها و منازل ارائه نموده است . سرامیک گرانیتی بهسرام ، دارای مقاومت بالا ، جذب آب ناچیز و نگهداری آسان بوده و به همین دلیل برای فضای رستورانها ، بیمارستانها و كلیه اماكن بهداشتی توصیه می گردد .

سرامیک گرانیتی بهسرام ایده آل ترین پوشش برای نمای ساختمانها می باشد زیرا علاوه بر زیبایی در مقابل عوامل جوی و شوکهای حرارتی بسیار مقاوم می باشد. تنوع طرح ، سایز ، رنگ و خاصیت برش پذیری در سرامیک گرانیتی بهسرام برای طراحان ، امكان خلق هزاران ترکیب زیبا و بی نظیر را فراهم می آورد. طرحها و رنگهای سرامیک گرانیتی بهسرام از طبیعت الهام گرفته و شما با نمایش جلوه زیبای طبیعت در محیط هرگز خسته نخواهید شد.

سرامیک گرانیتی چیست ؟

سرامیک گرانیتی پدیده ای مدرن در صنعت ساختمان به جای سنگهای طبیعی و كاشی و سرامیك های لعابدار برای پوشش كف و نما می باشد كه در هر محیط و شرایطی قابل استفاده خواهد بود.

این فن آوری معایب سنگهای و سرامیك ها را به حداقل رسانده و از محسنات بیشتری برخوردار است.

سرامیک گرانیتی حاصل فرآیندهای مختلف بر روی مواد معدنی و رنگهای طبیعی است و در تولید آن از هیچگونه مواد شیمیایی یا مصنوعی استفاده نمی شود.

ویژگیهای سرامیک گرانیتی بهسرام

  • در دو دسته کلی مات و براق در رنگهای مختلف تولید می گردد.
  • در درجات مختلف ، مطابق با استانداردهای تعریف شده و در بسته بندی مشخص عرضه می گردد.
  • بدون لعاب و روكش  می باشد و نوع براق آن توسط ماشین آلات مدرن تولید می گردد.
  • به نسبت ضخامت دارای مقاومت فشاری بالایی می باشد.
  • در برابر بیشتر اسیدها و مواد شیمیایی مقاوم و ثابت است.
  • مقاومت بسیار بالا در برابر سایش و تحمل تنش زیاد در گرما و سرما از خصوصیات آن است.
  • جذب آب ناچیز (كمتر از نیم درصد) آن باعث عدم جذب آلودگی و موجب مقاومت بالا در برابر یخ زدگی می باشد.
  • ویژگیهای منحصر به فرد سرامیکهای گرانیتی بهسرام در كنار رعایت شرایط فنی مناسب در نصب ، از آن محصولی با دوام و اقتصادی می سازد.
  • صد خوردگی بودن محصولات شركت بهسرام ، به همراه جذب آب ناچیز كه مقاومت بالا در برابر یخ زدگی است ، همچنین امكان تحمل تنشهای زیاد حرارتی ، باعث اطمینان خاطر برای استفاده از آن در فضاهای باز خواهد بود .

پلاستیك

پلاستیکها ، در بین مواد ساختمانی مواد نسبتاً جدیدی بشمار می روند و روز به روز در زمینه های مختلف زندگی وارد می شوند و بر اهمیت آن افزوده می شود . بطوریكه امروزه پلاستیک ها در صنایع الكترونیك ، ارتباطات و نیز کالاهای مصرف

خانگی جانشین فلزات شده اند . مواد خام پلاستیک ها مواد واسط پتروشیمی اند و از مهمترین آنها ، اتیلن ، پروپان و از ترکیبات حلقوی ماده واسط سیکلوهگزان است كه در تولید نایلون استفاده می شود .

انواع پلاستیک : پلاستیک ها بر اساس رفتاری كه در برابر حرارت دارند به دو گروه عمده تقسیم می شوند .

الف ) ترمو پلاستيكها : كه در برابر حرارت نرم و در برابر سرما سخت می شوند .

ب ) ترمو ستها : كه با حرارت نرم می شوند .

مواد پلاستیکی را می توان به صورت اسفنجی تولید نمود ، اما اغلب آنها كاربرد چندانی ندارند . پلاستیک های اسفنجی را می توان با وزن مخصوص های خیلی پایین تولید نمود . استحکام و سفتی این اسفنجها با افزایش وزن افزایش می یابد .

هرچه اسفنجها سبک تر باشند ، عایق حرارتی بهتری هستند . این پلیمرها ( اسفنجها ) در سه نوع تولید می شوند :

1ـ پلیمرهای عایق بندی

2ـ پلیمرهای تکیه گاهی

3ـ پلیمرهای سازه ای

پلیمرهای عایق بندی عمدتاً پلی یورتان و اوره فرمالید هستند كه بسيار سبك می باشند و پلیمرهای تکیه گاهی باید خاصیت ارتجاعی داشته باشند ، بنابراین از پلی یورتان انعطاف پذیر استفاده می شود . وزن مخصوص اسفنج های سازه ای كمتر از 1 است و به اندازه کافی فشرده اند تا بتوانند تنشهای فشاری وارد شده را تحمل كنند .

کاربرد پلاستیکها در ساختمان : PVC اسفنجی سخت با چگالی بالا عمدتاً به روش اکستروژن به صورت ورق ، پروفیل ( در و پنجره ) نرده ، قفسه ، لوله و غیره تولید می شود . معمولاً وزن مخصوص این محصولات حدود وزن مخصوص چوب است .

اسفنج های پلی یورتان ( ابر فشرده و یونولیت ) برای عایق حرارتی و اسفنج های سنگین تر برای مقاصد سازه ای استفاده می شود . در تولید کلید و پریز ، روکش سیمهای برق نیز از این پلیمر استفاده شده است . البته برای عایق بندی حرارتی از الیاف سنگ به نام پشم سنگ و یا الیاف شیشه به نام پشم شیشه استفاده می شود . پرلیت نیز ماده ای معدنی است كه به كمك حرارت منبسط شده ، توده ای حجیم تولید می كند كه از آن لوله هایی برای عایق حرارت و صوت ساخته می شود .

معایب و مزایای لوله های فلزی پلیمری و مركب (نیوپایپ)

مشخصات فنی :

1 ـ فشار

2 ـ دما : به منظور كاربرد مطمئن لوله های مركب ( Px-Al-Pex) نمودار های ( فشار ـ درجه حرارت ـ زمان ) در دسترسی می باشد كه با مراجعه به این نمودارها می توان به میزان قابل اعتماد بودن سیستم پی برد .

3ـ نفوذ اکسیژن : نیوپایپ به دلیل دارا بودن یک لایه آلومینیومی كه لبه های آن بر روی هم جوش شده اند و در مقابل نفوذ اکسیژن در امان بودن دما بر این هیچ گونه خوردگی و آسیب متوجه اتصالات مخازن و دیگهای آب گرم نخواهد شد.

4 ـ مقاومت سایشی : لایه پلاستیكی كه در داخل لوله های مرکب قرار دارد بدلیل داشتی اتصالات عرضی مقاومت بالایی در مقابل ذرات شن و ماسه و املاح معدنی موجود در آب نشان می دهد . این پدیده به دلیل تغییر ساختار ترمو پلاستیکی PE به ساختار ترموستی PEX می باشد .

5 ـ مقاومت در برابر رسوب : جدار داخلی لوله های نیوپایپ نسبت به جدار داخلی لوله های فلزی رایج بسیار صیقلی هستند . این امر امكان رسوب گذاری معدنی را منتفی می نماید از طرفی به دلیل عدم رسوب گذاری افت فشار در داخل لوله ها بسیار ناچیز خواهد بود و بنابراین امكان انتخاب لوله هایی با قطر كمتر فراهم گردد .

6 ـ انعطاف پذیری : با توجه به اینکه لوله های فلزی قابلیت شکل پذیری و لوله های پلیمری قابلیت انعطاف پذیری خوبی دارند انتظار می رود كه لوله های مركب در یك از این خواص را تا حدود زیادی داشته باشند . آزمونهای انجام شده بر روی لوله های مرکب ( pex-al-pex ) نشان می دهد . كه این لوله ها در مقابل ضربات و شنی های وارد انعطاف پذیری و مقاومت بالایی داشته باشد و برخلاف انواع لوله های پلاستیکی به دلیل وجود لایه آلومینیوم میانی در مقابل صدمات مكانيكي تقویت شده اند . حداقل شعاع انحنا در چینی لوله هایی 5 برابر قطر خارجی می باشد .

کاربردهای لوله نیوپایپ

1 ـ آب آشامیدنی : در کشورهایی نظیر فرانسه ، انگلیس ، آلمان ، سوئیس ، چین و ژاپن استفاده از لوله های مرکب برای آب آشامیدنی مورد تایید قرار گرفته است . آزمایش نشان داده شده است كه در این لوله ها در اثر عبور آب آشامیدنی هیچگونه فعل و انفعالات شیمیایی صورت نگرفته . بنابراین طعم و مزه آب تغییر نخواهد كرد همچنین از این لوله ها می توان جهت انتقال آب گرم مورد مصرف در شستشو استفاده كرد .

2 ـ لوله کشی گاز : برای لوله کشی گاز طبیعی باید از لوله ای استفاده كرد كه در مقابل گاز نفوذ ناپذیر باشد . فشار بالایی را تحمل كند و هیچگونه فعل و انفعال شیمیایی در داخل لوله صورت نگیرد . در آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی و شیمیایی از این محصولات برای لوله کشی گاز طبیعی استفاده می شود .

3ـ كاربرد در صنعت پزشکی : در صنایع غذایی دارویی و اغلب مواد شیمیایی جایی که دماهای کمتر از دمای آب جوش مطرح باشد امكان استفاده از لوله های مرکب (pex-al-pex ) وجود دارد . این لوله ها در صنایع پزشکی نظیر گازهای طبیعی و سیستم های دیالیز استفاده می شود .

4 ـ كاربرد در سیستم حرارتی و برودتی : در صورت استفاده از این لوله ها در سیستم های حرارتی حداکثر دمای  مجاز برای كاربرد بلند مدت 95 درجه سانتیگراد می باشد .

قیـر

قیر واژه ای عمومی است كه به ترکیبات مختلف هیدروکربنها گفته می شود . قیرها در طبیعت به صورت گاز ، مایع ، نیمه جامد و جامد یافت می شوند . خانوادة قیرها بطور عمده شامل قطرانها ، پس مانده های قطران و قیرهای نفتی است .

زمانی كه بر روی موادی از قبیل چوب ، زغال سنگ ، شیل و غیره عملیات تقطیر صورت می گیرد ، ماده ای پدید می آید كه قطران نامیده می شود . از تبخیر جزیی یا تقطیر مرحله ای قطران ، رسوب جامد یا نیمه جامدی تولید می شود كه تحت عنوان پس مانده قطران شناخته می شود . قیرهایی كه بطور عمده در ساختمان استفاده میشوند پس مانده قطران به دست آمده از زغال سنگ می باشند . قیرهایی نفتی كه به رنگ قهوه ای تیره یا سیاه به صورت جامد یا نیمه جامد در شرایط طبیعی یافت می شوند ، از طریق پالایش نفت خام نیز تولید می گردند .

قیرها با توجه به خصوصیات آن در صنعت ساختمان سازی کاربرد بسیاری دارند . یکی از این خصوصیات ، تمایل چسبیدن به سطوح صُلب است . این چسبندگی به سطح ظاهری جسم و نیز حالت قیر بستگی خواهد  داشت . برای ایجاد عمل چسبندگی باید ماده مزبور توانایی مرطوب نمودن سطح را داشته باشد . قیرها در حالت سیال این توانایی را دارا هستند . نفوذ ناپذیری قیرها در مقابل آب امری مهم است و عموماً قیرها این خاصیت را به نحو مطلوبی دارند .

کاربردهای قیر : قیمت ارزان و وفور قیر ، باعث استفادة وسیع آن شده است كه عمده ترین آنها عبارتند از :

1ـ آسفالت : مخلوط طبیعی و یا مصنوعی قیر با مقدار قابل توجهی مواد معدنی جامد از قبیل شن و ماسه را آسفالت می نامند كه در راه سازی موارد استفاده زیادی دارد .

2 ـ قیر و گونی : آغشتن الیاف گونی به قیر داغ را قیر و گونی می گویند كه برای عایق بندی رطوبتی برای دیوارها و بامها و كفها از آن استفاده می شود .

3ـ پوشش سقف و دیواره های جانبی : کیفیت چسبندگی و عایق رطوبت بودن ، همراه با قیمت ارزان ، قیرها را به عنوان عاملی محافظ در ساخت پوششهای سقفی ، پوششهای آماده ، تو خال کوبی و پوششهای جانبی مد نظر قرار می دهد  . پارچه یا گونی های اشباع شده در قیر به عنوان اساس برای پوششهای فوق به كار برده می شوند .

4 ـ پوسته ها و پوششهای عایق رطوبت : قیرها برای ایجاد پوشش عایق رطوبت در دیوارها و ایجاد پوسته های عایق رطوبت در ساختمانها و دیگر سازه ها بطور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند .

5 ـ جاده سازی : از محلولها و امولسیونهای قیری بیشتر در ساخت جاده  ها ، تثبیت خاک ، نگهداری جاده ها و ساخت باند فرودگاهها استفاده می گردد .

6 ـ کاربردهای متفرقه : از کاربردهای دیگر قیر در ساختمان می توان استفاده از آن در ساخت چسبنده ها ، عایق بندها ، پوششهای آكوستیك ، رنگها ، پوشش كف و پانل های الیافی لایه لایه و انواع ماستیک ها را نام برد .

ایزوگام گلبهار

عایق رطوبتی پیش ساخته ای متشکل از الیاف آلی یا الیاف معدنی و آلی به صورت بافته یا نبافته اشباع شده با قیرهای پالایش و اصلاح شده و تقویت شده با پلیمرها و سایر افزودنیهای مجاز شیمیایی می باشد .

امتیازات ایزوگام گلبهار نسبت به سایر عایقهای سنتی

  • ایزوگام گلبهار بسیار سبك می باشد در نتیجه مقدار وزنی که به سطح وارد می گردد بسیار ناچیز و اندک است
  • ایزوگام گلبهار علاوه بر یك عایق رطوبتی در تعدیل حرارت و صدای خارج ساختمان موثر و مفید است .
  • ایزوگام گلبهار با فرمولاسیون منحصر به فرد در مقابل فرسایش ، پارگی ، انعطاف پذیری ، نفوذ آب ، بسیار مقاوم است و شركت محصولات تولیدی خود را حداقل 10 سال از نظر عملكرد تضمین می نماید.
  • ایزوگام گلبهار با توجه به نوع نصب نقش مؤثری در كاهش آلودگی نسبت به سایر عایقهای سنتی دارا است .
  • درصورت نصب صحیح ایزوگام گلبهار می توان محل مورد نظر را با آب تست نمود .

كاربرد ایزوگام گلبهار :

1ـ بستر كاشی و سرامیك و سرویسهای بهداشتی 2ـ سقفهای بدون هر نوع عایق 3ـ  سطح آسفالتهای كهنه و فرسوده 4 ـ پی انواع دیواره و ساختمان 5ـ انواع دیواره های در معرض رطوبت ، باد و باران 6 ـ پشت بامهای مسطح در معرض

رفت و آمد 7 ـ پشت بامهای گلخانه ای 8 ـ سقفهای شیب دار و شكسته و انحنادار 9 ـ سطح ورقهای شیروانی 10 ـ پارکینگهای طبقاتی 11 ـ انواع استخر و جکوزی و زیر زمینهای مرطوب 12 ـ پلها ، تونلها و راههای زیر زمینی ، كانالهای آب و

انواع لوله و مخازن آب 13 ـ اتاقکهای مه سازی و سایر سطوحی كه در آنها جلوگیری از نفوذ رطوبت حائز اهمیت است .

روش نصب ایزوگام گلبهار

1ـ سطح مورد نظر باید صاف تمیز و بدون پستی و بلندی باشد و شستشوی سطح از مهمترین عوامل در دوام و چسبندگی عایق رطوبتی می باشد .

2ـ هنگام نصب ایزوگام گلبهار ابتدا یکی از ابروها را انتخاب نموده و پس از عایق نمودن آن ، اولین رول را امتداد آبرو نصب نموده و رولهای دیگر را با همپوشانی حداكثر 10 سانتیمتر نصب نمایید . دقت شود پس از نصب سطح مورد نظر از جوشکاری اورلپ ها ( همپوشانی ) اطمینان حاصل نمایید . به جهت اهمیت نصب توصیه          می شود حتی المقدور از متخصصین مجرب استفاده نمایید . با توجه به فرمول منحصر به فرد ایزوگام گلبهار تصفیه می شود از استفاده هرگونه خمیر و آستری خودداری فرمایید .

حمل و نقل و انبارداری ایزوگام گلبهار

1ـ رولها باید بصورت عمودی نگهداری شود و هیچگاه به هنگام تخلیه نباید پرتاب شوند .

2 ـ رولها باید در محیطی خشك و مسقف با دمای حداقل 5 و حداكثر 35 درجه سانتیگراد نگهداری شود .

3 ـ نگهداری رولها در محیط باز بیش از یك هفته توصیه نمی شود .

4 ـ ایزوگام گلبهار را با توجه به نوع تولید و بسته بندی مخصوص می توان به مدت شش ماه انبار نمود.

اندودها و ملاتها

معمولاً از اندودها برای ایجاد سطح صاف و یا پوشش سطح زیرین استفاده می شود و بر حسب مكان و مسائل سازه ای نوع آن مشخص می گردد .

انواع اندود ها

1ـ اندود كاه و گل : خاك رس پس از اشباع شدن از آب دیگر آب را از خود عبور نمی دهد . از این رو ، از خاصیت خاك رس استفاده نموده ، برای اندود پشت بام در ساختمانهای قدیمی استفاده می کنند . برای جلوگیری از ترك خوردن كاه و گل به آن اضافه می کنند .

2 ـ  اندود گچ و خاك : برای تهیه اندود گچ و خاك ، پس از مخلوط كردن خاك رس و گچ به نسبت مساوی آن را در آب می پاشند و هم می زنند تا به خمیری شكل پذیر تبدیل شود . اندود گچ و خاك را برای زیر سازی دیوارها قبل از سفید کاری استفاده می کنند .

3 ـ اندود ماسه و سیمان : پلاستر سیمانی و یا اندود ماسه و سیمان را پس از مخلوط کردن سیمان و ماسه و اضافه نمودن آب تهیه می کنند . از اندود ماسه سیمان برای نما سازی ساختمان ، برای حفاظت دیوارهای خارجی از شرایط جوی و یا برای زیر سازی جهت اجرای لایه های ایزولاسیون استفاده می کنند .

4 ـ  اندود های جدید : اندود های جدید نظیر كنيتكس و رولكس به بازار آمده اند كه اساس ماسه ریز دانه  و گچ دارند و برای ایجاد رنگهای مختلف به آن رنگدانه اضافه می کنند . از این اندود ها به عنوان پوشش نهایی در داخل ساختمان ولی عمدتاً در خارج ساختمان استفاده می کنند . این اندود ها از زیبایی خاصی نسبت به       اندود های دیگر برخوردار هستند . در سطوح صیقلی و به خصوص ایستاده این اندود ، دوام کمی دارد و می ریزد . پس ، برای اجرا و استحكام اندود از توریهای سیمی ( رابیتس ) به عنوان زیرسازی اندود استفاده می کنند تا اندود را در این سطوح نگه دارد .

رومالین

رومالین به عنوان یکی از دستاوردهای نوین ساختمانی و به عنوان پدیده های جدید در صنعت

 (Finishing ) ساختمان و ترکیبی از الیاف مصنوعی پالپ ها ، آراینده ها ، سنگها و رزین ها كه به عنوان پوششی جدید در ساختمانها بكار می رود كه این ترکیب عاری از هرگونه ناخالصی و مواد شیمیایی مضر برای انسان و محیط زیست می باشد و دارای مشخصات زیر می باشد :

1ـ  این نوع ماده سوئیسی می باشد و متریال آن از آلمان است و حضور آن در ایران از سال 1377 با حضور موفق در نمایشگاه بین المللی تخصصی ساختمانی و مورد تایید قرار گرفتن متخصصان و كارشناسان ساختمان و برگزیدگان از سوی اتحادیه صادركنندگان محصولات ساختمانی و انجمن ساختمان می باشد .

2 ـ آنتی استاتیک و دافع گرد و غبار .

3 ـ پایداری بیشتر در برابر رطوبت در مقایسه با رنگها و پوشش های دیگر .

4ـ  تنوع بسیار زیاد در رنگ

5 ـ قابلیت شستشو بر اساس دستورالعمل اجرایی

6 ـ عایق صوتی

7 ـ بدون بو و حساسیت

8 ـ غیر اشتعال

9 ـ ایجاد آرامش محیطی

10 ـ سرعت اجرایی بسیار بالا

11 ـ قابلیت انعطاف

12 ـ رومالین بواسطه خاصیت کشسانی و ضریب الاستیسیته بالا ترك ها و عیوب زیر کار  را می پوشاند

13 ـ قابلیت چسبندگی به کلیه سطوح

14 ـ وزن سبك : صرفه جوی قابل ملاحظه در محاسبات سازه ای در صورت اجرای مستقیم بر روی پانل های پیش ساخته بدلیل عدم نیاز به هرگونه اندود

شیشه

شیشه جامدی غیر بلوری و معدنی است كه معمولاً از انجماد سریع مواد مذاب به دست می آید . از شیشه به دلیل شفافیت ، مقاوم بودن در برابر خوردگی و عایق بودن ، استفاده های فراوانی می شود . شیشه های معمولی از ذوب سیلیس با مواد قلیایی و مواد پایدار از قبیل آهك ، آلومین ، سرب و باریم تولید می شود . شیشه های بطری ، شیشه های تخت و پنجره معمولاً دارای سیلیس ، آلومین ، اكسید كلسیم و اکسید سدیم می باشند .

خواص شیشه

1 ـ شیشه در برابر عوامل خورنده از قبیل اسیدها و بازها به جز اسید فلوئیدریک مقاوم اند .

2 ـ شیشه نور را از خود عبور میدهد و برای ساختمان سازی ( نور رسانی ) تجهیزات علمی و پزشکی جالب توجه است .

انواع شیشه

1 ـ شیشه های آهکی : از این شیشه برای تولید شیشه پنجره ، بطری ، لیوان و شیشه اتومبیل استفاده می گردد  .

2 ـ شیشه های سربی : شیشه هایی هستند كه در حد بالایی سرب دارند . یکی از مصارف عمدة این

شیشه ها ، كاربرد آن به عنوان محافظ در برابر تشعشعات هسته ای است .

3 ـ شیشه های بورو سیلیکاتی : این نوع شیشه از فراوان ترین شیشه ها هستند و مقاومت بالایی در برابر شوک حرارتی دارند و عبارتند از : شیشه پیرکس ، شیشه های الكتریكی ، شیشه های درزبندی  ، شیشه های اپتیکی ، شیشه های آزمایشگاهی و شیشه های شفاف به نور ماوراء بنفش .

4 ـ شیشه های سکوریت : به این شیشه ها ، پس از برش به قطعات مورد نظر و در صورت نیاز سوراخکاری ، در مدتی طولانی بطور متناوب هوای گرم می تابانند و پس از 700 درجه گرم شدن به آن بطور سریع هوای سرد

 می دمند و این كار را چندین بار انجام میدهند تا تنش کافی داخل شیشه ذخیره گردد . این شیشه ها در مقابل ضربات عمود بر سطح شیشه مقاومت در این جهت ندارد . از این شیشه در ساختمانهای مهم و زیبا به عنوان نما و درهای ورودی استفاده می گردد . فعالیت شركت سكو ایران تاریخچه سیستم سكو در جهان و مشخصه های آن تولید پروفیل از ورق گالوانیزه پیش رنگ شده و بدنبال آن، ساخت در و پنجره و سایر تولیدات بدون استفاده از جوش و پرچ ، در سال 1930 توسط كارخانجات سكو ایتالیا آغاز گردید . در حال حاضر 50 كارخانه در کشورهای مختلف دنیا به تولید و عرضه سیستم سكو مشغولند .

شركت سكو ایران از سال 1355 تولید خود را شروع نمود . كارخانجات سكو ایران در شهر صنعتی البرز مستقر می باشند .

در حال حاضر پرسنل شركت 310 نفر می باشند ( 60 نفر دفتر مرکزی و 250 نفر در كارخانه ) این شرکت در حال حاضر دارای 35 نمایندگی فروش در مراكز استانها و شهرهای بزرگ ایران و چندین نمایندگی در کشورهای خارجی می باشد .

زیبایی پروفیل ها ، تنوع طرح ها ، گوناگونی و کیفیت رنگها ، سبکی وزن ، انحصاری بودن یراق آلات ، نفوذ ناپذیری  در مقابل عوامل جوی چون

  • باد ( با فشار باد 100 پاسكال (PA ) تست شده است )
  • باران ( با باران همراه با باد 50 تا 100 پاسكال (PA ) تست شده است )
  • عدم تبادل سرما و گرما
  • مقاومت در مقابل عبور صدا ( افت صوتی سیستم سكو به میزان 22 ، دسی بل (db ) می باشد )
  • سادگی در نصب
  • نگهداری آسان

موجب گردیده که این سیستم در کشورهای صنعتی و رو به توسعه به سرعت رشد كرده و جایگزین سایر سیستم ها گردد . نظر به خمش های پیچیده ای که در پروفیل های سكو وجود دارد ، می باید از بهترین نوع ورق گالوانیزه و ورق های گالوانیزه پیش رنگ شده برای تولید آن استفاده نمود ، نوع ورق گالوانیزه Z275 تا Z200 می باشد . بر روی آن پس از انجام عمل فسفات یزاسیون 5 میکرون آستر و 20 میکرون رنگ روبه پیش بینی گردیده و در 180 درجه حرارت رنگ آن پخته شده است . پشت ورق ها نیز با 7 میكرون آستر پوشش شده است . برای جلوگیری از آسیب دیدگی احتمالی در جریان حمل و نقل ، پروفیل ها با یك پوشش محافظ PVC چسب دار پوشانده شده كه روكش پس از خاتمه عملیات ساختمانی و نظافت ساختمان به راحتی از پروفیل ها جدا می شود . در داخل پروفیل شیارهایی برای تعبیه انواع واشرهای آب بندی و هوابندی در نظر گرفته شده است . انواع واشرهای سكو ایران از بهترین نوع PVC تولید گردیده و عمری بسیار طولانی دارد . در مونتاژ سیستم سكو از جوش ( كه مقاومت فلزات را پایین می آورد ) و از پرچ ( كه بازشدن بعدی آن را ناممکن می سازد ) استفاده نمیگردد و کلیه پروفیل ها و قطعات  با اتصالات ویژه فلزی و یا پلی آمید مقاوم به یکدیگر متصل می شوند . سیستم نصب محصولات سكو بسیار آسان بوده و نیازی به نصب آنها در مرحله سفت کاری ( كه موجب آسیب دیدگی در و پنجره یا پارتیشن یا نرده می گردد ) نداشته و پس از اتمام مراحل سفت كاری و نازك كاری به سهولت و سرعت بر روی زمینه كار نصب می گردد .

به منظور اشاعه فرهنگ استفاده از محصولات ساختمانی پیش ساخته ( برای بالا بردن سرعت تولید ، عرضه فوری و پایین آوردن قیمت تمام شده ) به خریداران سیستم سكو توصیه می گردد كه از سایزهای استاندارد برابر با جدول چاپ شده در این كاتالوگ استفاده شود ، ولیکن شركت سكو ایران در مورد سفارشاتی كه در و پنجره های آن بصورت تیپ و سری می باشد آمادگی اخذ سفارش خارج از سایزهای غیر استاندارد را نیز دارا می باشد . شركت سكو ايران تاكنون ده ها گواهی مبنی بر بالا بودن کیفیت ، تلاش در جهت نوآوری و صادرات از وزارتخانه ها و سازمانهای داخلی و موسسات خارجی بدست آورده است .

نمای شیشه ای

سكو ایران انواع نماهای شیشه ای را تولید و نصب می نماید . در سیستم اختصاصی نمای سكو ، نصب پوشش های شیشه ای با استفاده از پروفیلهای سیستم SP به راحتی و به سرعت انجام می گردد و از مشخصات دیگر آن امكان تعویض شیشه از داخل ساختمان می باشد . ( در دیگر نماهای متداول ، برای تعویض شیشه حتماً نیاز به تعویض شیشه از خارج و نصب داربست می باشد ، كه خود هزینه بالائی را در بر می گیرد . )

پنج سیستم نمای شیشه ای كه در حال حاضر توسط سكو ایران عرضه می گردد به شرح زیر می باشد :

1ـ سیستم SP كامل : در این سیستم داشتن دهانه های بازشو و یا فیکس و یا تواماً امکان پذیر می باشد .

2ـ كادر داخلی SP : در این سیستم شبكه فقط بصورت فیکس و بازشو ( با لولا كادری ) امکان پذیر می باشد .

3ـ شبكه آلومینیومی با روكوب سكو : در این سیستم نیز دهانه ها هم به صورت فیکس و هم به صورت بازشو و یا ترکیبی از هر دو قابل عرضه می باشد .

4 ـ سیستم SP با چهارراه : در این سیستم نیز دهانه های بازشو و فیكس تواماً قابل عرضه می باشد .

5 ـ  نمای شیشه ای ( Curtain Wall ) سیستم “P ” سكو ایران ساخته شده از ورق گالوانیزه با اتصالات فولادی و پلی آمید ، رنگ پودری ( Powder Coating ) آب بندی بسیار مناسب ، عدم انتقال حرارت

 ( Thermal Break ) و محاسبه شده برای فشار بادهای مختلف عرضه می گردد .

از مزیتهای بارز این سیستم قطع ارتباط تبادل حرارت از خارج به داخل ( استراكچر ساختمان ) و همچنین قطع ارتباط پیچ های فولادی با پروفیل های آلومینیومی ( برای جلوگیری از خوردگی و سایش و همچنین مانع شدن از به صدا افتادن نما در سال های آتی بعد از بهره برداری می باشد كه معمولاً در سیستم های آلومینیومی متداول این ضعف بزرگ یعنی به صدا افتادن نما وجود دارد ) . این سیستم نما به صورت پروفیل مرئی و نامرئی ( Frameless Profile ) تولید و عرضه می گردد .

نماهای شیشه ای سكو با شیشه های یک جداره ، دوجداره ، رفلکس ، رنگی و سكوریت و تعبیه طلق ایمنی در داخل شیشه ها قابل عرضه بوده و حتی می توان برای موارد خاص از ورق های رنگی و شیشه تواماً در پوشش نما استفاده كرد .

كركره گردان : با استفاده از كركره های گردان ( اتوماتیک و دستی ) سكو ایران به راحتی می توان محیط ساختمان را از نظر میزان حرارت ، برودت و همچنین ایمنی تحت كنترل در آورد.

سایه بان : محصولی جدید می باشد كه دو نوع سایه بان با بازوهای عمودی و افقی را پوشش می دهد . با استفاده از سایبان های ( اتوماتیک و دستی ) سكو ایران می توان منازل و ویترین فروشگاهها را در برابر نور خورشید محافظت نمود .

اسکرین خورشیدی : اسکرین خورشیدی محصولی جدید جهت محافظت از فضای درونی ساختمان در برابر اشعه های مضر خورشید می باشد . با استفاده از اسکرین خورشیدی درونی (اتوماتیك ) سكو ایران می توان نماهای شیشه ای را از ورود  نور خورشید حفظ كرد .

حفاظ های تجاری و صنعتی : با استفاده از كركره های گردان فروشگاههای ( اتوماتیك ) سكو ایران به راحتی می توان محیط فروشگاه را تحت كنترل در آورد . امنیت كامل و عملكرد ساده از ویژگی های اصلی این محصول سكو ایران می باشد .

پنجره های لولایی

پنجره های لولایی سیستم سكو به صورت یک جداره و دوجداره و در شكلهاي يك لنگه ، دو لنگه ، سه لنگه ، چهار لنگه با کتیبه و بدون کتیبه عرضه می گردد . برای ساخت انواع پنجره سیستم لولایی سكو از 4 نوع پروفیل استفاده می شود .

دستگیره و لولایی استفاده شده در این سیستم كاملاً انحصاری می باشد و از زیبایی و کیفیت ویژه ای برخوردار است . با توجه به شكل ویژه پروفیل ها و واشر کشی خاص بكار رفته در این سیستم تبادل صدا ، حرارت و برودت به حداقل می رسد . امكان عرضه سیستم لولایی با کتیبه های قوس دار نیز وجود دارد .

دربهای لولایی

دربهای لولایی سیستم سكو به صورت یک جداره و دو جداره در طرح های شیشه خور ، ورق خور و پنل خور و ترکیبی از شیشه ، ورق و پانل در طرح های بسیار زیبا و دکوراتیو عرضه می گردد . این درها می تواند یك لنگه یا بیشتر ، قفل دار یا با

دستگیره یک طرفه و دوطرفه عرضه شود . یراق آلات و دستگیره های درهای لولایی سكو از زیبایی و ویژگی خاصی برخوردار می باشد . درهای لولایی می تواند با قفل و یا چفت عرضه شود . امكان ارائه دربهای لولایی با کتیبه قوس دار نیز وجود دارد .

پنجره های سیستم کشویی

در طرح های دو  و سه لنگه ، با کتیبه و بدون کتیبه ، یک جداره و دوجداره ، با شیشه های رنگی و ساده عرضه می گردد . در زیر کلیه لنگه های پنجره های سیستم کشویی قرقره های مخصوص نصب می شود كه به آسانی و به وسیله یك آچار آلن تا یك سانتی متر لنگه پنجره را بالا و پایین برده و به راحتی توسط خریداران ( حتی غیر فنی ) تنظیم می گردد . لنگه های سیستم کشویی به سادگی از جای خود خارج نشده و خطر سقوط آن در مرحله نظافت و یا ضربه صفر می باشد . در سیستم پنجره های کشویی سكو آبچكان و ریل توری بر روی پنجره ها پیش بینی شده و جزئی از سیستم می باشد . متحرك بودن کلیه لنگه های پنجره های کشویی سكو از 8 نوع پروفیل استفاده می شود . دستگیره پنجره های کشویی سكو با طرح و کیفیتی متفاوت و زیبا عرضه می گردد . در پنجره ها علاوه بر دستگیره هایی كه برای چفت پلاستیکی دیگری نصب شده است که بوسیله آن لنگه پنجره ها به چپ و راست هدایت می شود . امكان قفل دار نمودن پنجره های کشویی نیز وجود دارد . امكان ارائه کتیبه قوس دار سیستم كشور وجود دارد . درهای کشویی سیستم سكو در طرح های دو لنگه و سه لنگه ، یك جداره و دوجداره  ( با کتیبه و بدون کتیبه ) تولید می گردد . در این درها می توان به جای شیشه ، از ورق گالوانیزه دو رو رنگ و یا پنل و یا ترکیبی از انواع شیشه و پانل استفاده نمود . واشرهای استفاده شده در سیستم کشویی بر روی کلیه پروفیل های عمودی و افقی به نحوی طراحی و جاسازی گردیده ، كه آب بندی و هوابندی کاملی در سیستم به وجود می آورد . جهت ایزولاسیون بیشتر می توان داخل پروفیل ها فوم تزریق نمود . در قسمت پایین لنگه کلیه درها و پنجره های کشویی محلی جهت رگلاژ لنگه ها تعبیه گردیده که خریدار میتواند خود راساً مبادرت به تنظیم و ریگلاژ نماید . پروفیل ها در این سیستم به نحوی طراحی شده كه امكان نصب توری و قفل بر روی درها را ممكن می سازد . تعریف بتن : بتن جسم بسیار سخت و سنگ مانندی است كه از تركيب مقدار معین و حساب شده ی سیمان ، شن ، ماسه ، آب و بعضی مواد مضاف و افزودنی دیگر به دست می آید .

بتن سبك

بتنهای سبک مختلفی روز به روز به بازار عرضه می گردد . این نوع بتن ها به عنوان عایق صوتی ، عایق حرارتی و بتنهای غیر سازه ای استفاده می شوند . مواد اولیه این نوع بتن سیمان ، آب وماسه است و بسته به تولید كنندة آن ممكن است پودر آلومینیوم ( كه باعث ایجاد گاز و انبساط بتن و متخلخل شدن آن می شود ) پلی استایرن ( كه دانه های سبک زیادی را به جای حباب هوا استفاده می کنند ) و یا پوكه آسیاب شده ( كه باز هم دانه های سبک زیادی را به جای حباب هوا استفاده می کنند ) جهت سبك كردن بتن بكار برند . بتنهای سبک از 400 تا 1600 کیلوگرم بر متر مكعب وزن مخصوص دارند . بتنهای سبک ، عایق خوبی برای صدا و انتقال حرارت هستند . بعضی از این نوع بتن با مقاومت خوبی در برابر آتش نیز دارند .

سیپوركس

سیپورکس ، آجرهای گچی است که برای ساختن دیوار جدا كننده و یا سقف سبك به كار می رود . این نوع مصالح از سیمان و آب و گچ و پوكه آسیاب شده و ماسه درست می شود . این آجرها نسبت به آجرهای معمولی سبک تر هستند و به راحتی برش می خورند . سیپورکس مسلح شده ، به عنوان سقف سازه های سبک نظیر سقف آخر سوله و ساختمانی صنعتی کاربرد فراوانی دارد . سیپوركس علاوه بر سبكی وزن ، عایق مناسب صوتی و حرارتی می باشد . پانلهای گچی پیش ساخته

در حال حاضر دو نوع پانل گچی پیش ساخته تولید می شود :

1 ـ پانل هایی با ضخامت بیشتر از 8 سانتیمتر كه در ابعاد معمولاً 1*1 تولید می شود . این پانلها به تنهایی با قرارگرفتن در پهلو و با روی یكدیگر تشكیل دیوار می دهند . مزیت استفاده از این پانلها افزایش سرعت كار و كاهش زیر سازی برای نقاشی ساختمان است .

2 ـ پانلهای گچی ، و یا پانلهای ساندویچی كه با ضخامت حدود یک سانتی متر تولید می شوند . این پانلها دو ورق كاغذ مخصوص ضخیم است كه در بین آنها گچ وجود دارد . برای ساخت دیوار ابتدا يك اسكلت چوبی از چهار تراشها و یا فولادی از مقاطع ناودانی سبك ایجاد می شود و سپس به دو طرف آنها این پانلهای ساندویچی پیچ و یا میخ می شوند . این پانلها معمولاً در ابعاد 2*1 متر تولید می شوند . مزیت این نوع دیوارها ، عایق صوت و حرارت بودن آنها علاوه بر سرعت افزایش یافته ساخت و كاهش زیرسازی برای نقاشی ساختمان می باشد .

بتن الیافی

بتن الیافی ، بتن معمولی است كه به آن الیاف فولادی و یا غیر فولادی اضافه شده است . طول الیاف ها در حد 2 تا 5 سانت و ضخامت آنها حدود یک میلیمتر و عرض آنها زیر 5 میلیمتر می باشد . این الیاف ها بطور یكنواخت در بتن پخش می شوند و باعث كاهش تردی بتن می گردند . از این نوع بتن به جای بتن مسلح در جاده سازی و باند فرودگاه و محوطه سازی استفاده می شود .

پوششهای كف

در حال حاضر انواع كف پوش های با مصالح مصنوعی ( پلاستیک ، کائوچو ، رزین و … ) برای پوشش کف بجای سرامیک و موزاییک استفاده می شود . همچنین پوششهای اپوکسی و پلی اورتان نیز بجای سرامیک در ساختمانهای صنعتی که باید كف ضد فرسایش و مقاوم در برابر مواد شیمیایی داشته باشند استفاده می شود . مزیت این پوششها سرعت بالای اجرا و محافظت بسیار خوب کف می باشد .

مقدمه ای بر استانداردهای کف سازی

اگر چه نیازمندی صنعت كشور به كف پوشهای صنعتی از سالها قبل احساس می شده است ولی هنوز هم كاربرد و اجرای این كف پوش ها در ساخت گاه های صنعتی ، از گسترش و عمومیت لازم برخوردار نیست . مشكل اساسی در این باره آن است كه معمولاً مسئولان دولتی و كارفرمایان خصوصی ، برآورد دقیق و روشنی از هزینه های بکارگیری يك کف پوش نامناسب نظیر آسفالت و موزائیک ندارند .

« كف پوش ها در حقیقت بستر فرآیند تولید در یك ساخت گاه محسوب می شوند »

هر بار و نیرویی كه در كارگاه به آن سروکار داریم به نوعی با عبور از این بستر به لایه قابل اتكا زیرین كه احتمالاً زمین و یا یك دال بتنی است منتقل می شود . بنابراین لازم است كه این كف پوش ها مقاومت مناسبی در برابر بارهای ساكن و متحرك و همچنین سایش داشته باشند كه برای آن می توان از بتن پر مقاومت و ضد سایش استفاده نمود . این انتخاب زمانی آسانتر و با میل و رغبت بیشتر انجام می گیرد كه برآورد نماییم با آسیب دیدن كفپوش چه حجمی از امور روزمره متوقف می گردد .

نخستین گام در آگاهی بخشی به جامعه صنعتی تعریف مشخصات و کیفیت محصولات كفپوش صنعتی است و برای این کار لازم است شناسنامه های معتبری برای محصولات در زمان ارائه به مشتری داشته باشیم و حداقل مشخصات اولیه آنها نظیر ضخامت ، نحوه اجرا و درز بندی را ارائه دهیم .

همچون دیگر عرصه های صنعتی ، جهانی شدن امور و روند استاندارد کردن کلیه فعالیتها ما را وادار می کند دومین گام را نیز به نحو احتیاط آمیزی برداشته و با اعتماد به نفس بحث ها در مورد استاندارد مورد نیاز را نیز آغاز نماییم . اگرچه ممكن است روند استاندارد كردن در كشورمان كه حتی در مورد مسائل ساده تر و کاربردی تر ، همچنان کند و احیاناً متوقف است اندکی ما را سست و دلسرد نماید اما توجه به معیارهای حداقلی ضروری برای صنعتی شدن کشور ، می بایست انگیزه و اراده ما را در تدوین استاندارد به شدت تقویت كند . مقاله حاضر در حقیقت تلاشی در محدوده همین اولین گام ها است كه با استفاده از آیین نامه هایی چون Din 18560 & BS 8204 و مقالات پژوهشی از مجلات معتبر بتن ، سعی دارد ، فضای ذهنی جامعه صنعتی را برای استاندارد كردن فعالیتهای کفپوش های صنعتی مهیا سازد .

1 ـ تعاریف

الف ) كف پوش ( Flooring ) :  فوقانی ترین لایه یك كفن است كه برای پوشانیدن سطح به كار می رود .

ب )  بستر مستقیماً پوشش شده ( Direct Finished Base Slab ) : یك دال بتنی است كه به نحو مناسبی پرداخت می گردد تا مستقیماً و بدون نیاز هیچ لایه اضافی و هیچ رویه ای (Topping ) به عنوان سطح نهایی به كار می رود .

ج )  رویه ( Topping ) : یک لایه از بتن پر مقاومت است كه سطحی مقاوم در برابر سایش بر روی بتن زیرین ایجاد می کند .

 د ) روش اجرای یکپارچه ( Monolithic ) : روشی است كه در آن رویه پیش از گیرش بتن بستر بر روی آن اجرا می گردد .

هـ )  روش اجرای مجزا ( Separated ) : در این روش رویه پس از گیرش بتن اجرا می گردد .

و )   بستر ( BASE) : همان دالی است كه كاركرد سازه ای داشته و معمولاً عملیات کف سازی بر روی آن انجام می گردد.

2 ـ روادید (TOLERANCE)  سطح تمام شده

میزان حداکثر برآمدگی یا گود افتادگی مجاز در سطح تمام شده ، با توجه به کاربری سطوح تعریف می گردد واضح است كه چنانچه دقت بیشتری برای كف تمام شده مد نظر باشد هزینه کف سازی با آن نیز افزایش می یابد.

دقت این كار مطابق جدول زیر تعیین می شود.

برای سطح بزرگتر و کاربری های معمول ، افزایش این مقدار تا میزان 15 میلیمتر هم می تواند قابل قبول باشد. در این شرایط می توان در امتداد دیوارهای تقسیم بندی و یا مكان هايي كه تجهیزات ویژه ای مستقیماً بر روی زمین نصب می گردد

دقت اجرا را افزایش داد.

3 ـ ضخامت

 الف ) بحث كلی : ضخامت هر رویه بتنی باید متناسب با شرایط بستر كار و نحوه اجرا تعیین شود.

ب ) ضخامت این رویه ها حداقل باید 5 ± 15 میلیمتر باشد. در این حالت رویه بستر به صورت یکپارچه عمل كرده و ضخامت آن باید در مقاصد طراحی سازه ای به ضخامت بستر اضافه شود.

ج ) رویه های مجزا و چسبیده شده به بستر (BOUNDED)  :  این رویه وقتی بر روی یك بتن قدیمی قرار می گیرد ضخامت حداقل آن باید 20 میلیمتر باشد.

در بعضی از موارد به علت نوسانات سطح بتن قدیمی ضخامت رویه ممكن است از 40 میلیمتر تجاوز نماید ولی باید توجه نمود كه با انتخاب ضخامتی بیش از این حد ، احتمال نه چسبیدن رویه به بستر به علت ایجاد تنش های انقباضی وجود

دارد.

د ) رویه مجزا ـ چسبیده نشده ( UNBOUNDED)  : در مواقعی كه اجرای روكش بر روی غشاء ضد رطوبت (عایقهای رطوبتی) یا سطوحی که بوسیله مواد نفتی آلوده شده اند انجام گیرد ، حداقل ضخامت روکش بتنی بر روی دال فوقانی برای

حداقل كردن خطر پیچش باید 100 میلیمتر و عیار سیمان آن بین 250 تا 300    kg/m3

توصیه می گردد. همچنین به منظور تأمین خصوصیات ضد سایش ، بهتر است یك لایه فوقانی به ضخامت حداقل 5 ± 15 میلیمتر از بتن پر مقاومت بر روی آن ریخته شود.

4 ـ ترك خوردگی و انقباض سطوح

ترك در هر زمان و هر نقطه كه تنش موجود در بتن از مقاومت آن تجاوز نماید به وجود می آید. اكثر ترك ها در كف پوش های بتنی نتیجه 3 فرآیند هستند:

1 ـ تغییرات حجمی كه به طور عمده بر اثر انقباض ناشی از خشك شدن به وجود می آیند.

2 آ تنش های مستقیم ناشی از بارهای اعمال شده

3 ـ تنش های خمشی

از مسائل مرتبط با انقباض ناشی از خشك شدن بتن می توان به موارد زیر اشاره كرد:

  • بزرگی انقباض ناشی از خشك شدن در بتن با نسبت آب به سیمان مخلوط كنترل می گردد: هر چه دانه بندی درشت دانه تر و نسبت  آب به سیمان كمتری باشد، انقباض كمتر رخ می دهد و در نتیجه ترك ناشی از انقباض پلاستیک کمتری هم ایجاد میشود.
  • كاربرد افزودني کلرید کلسیم به عنوان تسریع کننده می تواند انقباض ناشی از خشك شدن را به نحو چشمگیری افزایش دهد.
  • نوع و مقدار سیمان تاثیر چندانی بر انقباض ناشی از خشك شدن ندارد.

ضخامت دال و رطوبت و دمای هوای محیط از جمله عواملی است كه بر سرعت خشك شدن بتن كف تاثیر دارند.

5 ـ درز بندی

انواع درزها : كنترل ترك یکی از مهمترین مباحث اجرای کفپوش ها است كه باید به مراحل طراحی       كف پوش اضافه شود . به طور کلی 3 نوع درز به کار میرود.

الف ) درزهای جداسازی ، انبساطی : این درزها امكان حركت بین كف پوش و سایر اجزاء ثابت یک ساختمان مانند ستون ها  و دیوارها را به وجود می آورند.

ب ) درزهای کنترلی ، انقباضی : این درزها ترك را به موقعیت های از پیش تعیین شده منتقل می نماید.

ج ) درزهای ساخت و ساز یا اجرائی كه در نقاط قطع عملیات در حین اجراء بوجود می آید.

از بین موارد فوق ، درزهای کنترلی بر کیفیت سطح تمام شده تاثیر  بسزائی دارند كه ذیلاً به این مقوله پرداخته می شود.

درزهای کنترلی

این روزها برای آزاد سازی تنش به کار میروند و با تعیین فواصل مناسب بین آنها ، می توان از وقوع ترک های تصادفی جلوگیری نمود . این درزها به دال بتنی ، اجازه میدهند آزادانه در جهت افقی حركت نماید .

درزهای کنترلی در كف پوش های تجاری و یا صنعتی معمولاً با اره برش داده شده و به عمق ¼ ضخامت دال بتنی ایجاد می شوند . در دال های با ضخامت كم ، یك  « محرك ترك » مهار شده به سطح زیرین دال

می تواند برای ایجاد ترك به كار رود . این کار برای وجود آوردن یک صفحه ضعیف در دال است به نحوی كه ترك فقط در امتداد آن صفحه و نه در سایر نقاط پیشروی كند . انتقال بار در امتداد یك ترك کنترلی به وسیله قفل و بست دانه ها در سطح

ترك خورده انجام می شود . در حالتی كه فواصل بین درزها زیاد باشد و یا بارهای بسیار سنگین اعمال شود می توان از Dowel Bars ( كه برای جلوگیری از چسبیدن به بتن ، روكش

می شوند ) به عنوان ابزار انتقال بار استفاده نمود .

محل درزهای ساخت و ساز ( اجرایی ) را نیز می توان پس از تطبیق برنامه اجرایی كار و طرح دربهای کنترلی مشخص نمود . برای حفرات محل عبور لوله ها در زیر كفپوش لازم است درزهای کنترلی در دو طرف حفره تعبیه نمود .

پوشش سخت آرملات

این محصول كه بر پایه سیمان تهیه می گردد به عنوان پوشش محافظ سطوح بتنی در محل هایی که در معرض سایش قراردارند كاربرد دارد . آرملات در بهترین شرایط همزمان با بتن تازه اجرا شده و ضخامت آن با توجه به ترافیک كف به طور معمول

بین 1 تا 2 سانتیمتر می باشد . این ملات را می توان با رنگهای معدنی مخلوط کرده و به صورت رنگی برای مقاصد تزئینی استفاده نمود .

انواع مختلف آرملات عبارتند از : آرملات AO/5 ، آرملات AO/10 ، آرملات MO/5 ، آرملات C650 و آرملات دیاموند KS

آرموكسی

در شرایطی که برای کف ، مقاومت شیمیایی مدنظر بوده و یا مقاوم نمودن سطوح در برابر نفوذ روغن اهمیت ویژه ای داشته باشد از این پوشش استفاده می گردد . ضخامت این پوشش بین 200 میکرون تا 3 میلیمتر قابل تغییر بوده و بر روی

هر نوع بستر سالم قابل اجرا می باشد . تنوع رنگ و یکپارچگی از مزیتهای اصلی این نوع پوشش است .

آرموگروت

گروت مه ملاتی سیمانی با روانی بالا و بدون جمع شدگی است برای پر کردن حفرات اطراف بولتهای اتصال  پرکردن فضای بین صفحات تراز با بتن و اصولاً پرکردن فضاهای خالی ناشی از روش اجرایی است .

مقاومت فشاری قابل توجه ، زمان گیرش مناسب وکارایی بالا از جمله مشخصات گروت آرملات می باشد .

الیاف پروپیلن

الیاف مصنوعی پروپیلن كه به صورت رشته های باریک به طول 12 میلیمتر می باشد برای کنترل ترکهای ناشی از جمع شدگی بتن مورد استفاده قرار می گیرد . این الیاف علاوه بر بالا بردن پیوستگی ماتریس مواد سازنده بتن ، باعث کارایی بیشتر

، افزایش مشخصات مكانیكی بتن و نیز بیشتر نمودن مقاومت بتن در برابر فرسایش می گردد .

الیاف فولادی

این الیاف كه به شكل قلابهای فولادی و به طول حدود 3 سانتیمتر در بتن مخلوط شده و مورد استفاده قرار

می گیرد جایگزین مناسبی برای آرماتورهای بکار گرفته شده در بتن می باشد . با استفاده از این الیاف ، علاوه بر اینکه محدودیتهای ناشی از ضخامت لازم برای پوشش آرماتور و تابعیت شكل بتن ریزی از راستای آرماتور حل می گردد گوشه

های کار و لبه ها به خوبی مسلح گشته و در اثر آن قابلیتهای اجرایی بتن افزایش چشمگیری می یابد .

استاندارد DIN در مورد کفپوشهای صنعتی چه می گوید ؟

كف یك سازه صنعتی را تنها نمی توان یکی از اجزای آن به حساب آورد ، بلكه محلی است كه بیشترین عوارض و صدمات روی آن واقع می شود و تولید یا جریان كالا بستگی به شرایط و سرویس دهی كف دارد .

از این روست كه استاندارد DIN 1100  الزامات خاصی را برای مواد اولیه کفپوشهای صنعتی پیشنهاد می كند و از دیدگاه این استاندارد تنها موادی قابل كاربرد در كف سازیهای صنعتی هستند كه علاوه بر مشخصاتی نظیر جنس گرانول ،

دانه بندی و نحوه فرآوری آن ، در سه آزمایش دارای حداقل مقاومتهای   پیش بینی شده در این استاندارد باشند .

این سه آزمایش عبارتند از :

1 ـ مقاومت فشاری  2ـ مقاومت خمشی  3ـ مقاومت سایشی

1ـ مقاومت فشاری :

حداقل مقاومت فشاری یك محصول در DIN 1100 ، برابر با   است . نتایج آزمایشگاهی در مورد آرملات مقاومت متوسط   را نشان می دهد .

2 ـ مقاومت خمشی :

DIN 1100 برای این آزمایش حداقل مقاومت  را پیشنهاد می كند ، كه نتایج بدست آمده در مورد آرملات نیز همین اعداد هستند .

3 ـ مقاومت سایشی :

مهمترین خاصیتی كه در کفهای صنعتی مدنظر بوده و در استاندارد DIN به آن اشاره شده است ، مقاومت سایشی است كه می باید طبق روش DIN 52108 آزمایش سایشی انجام پذیرد .

حداقل مقاومت سایشی بر اساس DIN 1100 ،  است . آزمایشها نشان می دهد كه آرملات دارای مقاومت  است . ( عدد كمتر نشانگر سایش كمتر و نشانگر مقاومت بیشتر است).

در واقع آرملات دارای 28% مقاومت سایشی بیشتر نسبت به DIN 1100 می باشد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.