فهرست مطالب
چسب ماستیک
چسب ماستیک یکی از انواع چسب است که حالتی مایع دارد و پس از اجرا و استفاده حالت الاستیکی دارد. از مهمترین کاربردهای ماستیک میتوان به درزبندی درب و پنجره ها، آببندی نمودن و عایقبندی سطوح مختلف و… اشاره کرد. در ادامه با کاربردهای مختلف ماستیک آشنا خواهیم شد و انواع ماستیک را خواهیم شناخت. بنابراین اگر شما به عنوان فردی هستید که در شغل خود با ماستیک سر و کار دارد، تا انتهای این مقاله بهتر است همراه ما باشید.
چسب ماستیک یک نوع چسب است که از طریق اعمال فشار و تماس مستقیم با سطحها به آنها چسبیده و در نهایت خشک شده و ترکیبی بسیار پایدار و مقاوم ایجاد میکند. این نوع چسب از موادی مانند پلیمرها، رزینها، حلالها و افزودنیهای دیگر تشکیل شده است.
ویژگی اصلی چسب ماستیک این است که پس از خشک شدن، به صورت یک لایه مقاوم و ثابت به سطوح میچسبد و برای اتصالات دائمی و موقتی در صنایع مختلف به کار میرود. از جمله ویژگیهای مهم این چسب میتوان به انعطاف پذیری، مقاومت در برابر دماهای مختلف، و مقاومت در برابر رطوبت و شرایط جوی اشاره کرد.
چسبهای ماستیک میتوانند برای اتصال مواد مختلفی نظیر چوب، فلزات، پلاستیک، کاغذ، پارچه و سطوح مشابه استفاده شوند. همچنین، در برخی موارد میتوان از این نوع چسب برای ایجاد اتصالات نازک و دقیق بهره برد.
انواع چسب ماستیک
با توجه به کاربری فراوان این ماده در صنایع مختلف، طبیعی است که ساختارهای متفاوتی برای چسب ماستیک در نظر گرفته شود. از این رو شرکتهای مختلف اقدام به تولید ماستیکها با پایههای مواد شیمیایی مختلف نموده اند. در ادامه با پرکاربردترین آنها آشنا خواهیم شد:
ماستیک پلی سولفاید
ماستیک پلی سولفاید قویترین نوع ماستیک موجود است که برای چسباندن مصالح سختی به مانند فلزات استفاده میشود. ماستیک پلی سولفاید بر مبنای ترکیب پلیمر پلی سولفاید و رزین ساخته میشود.
ماستیک پلی یورتان
کاربرد ماستیک پلی بورتان برای چسباندن مصالح سختی مانند بتن است. این ماستیک بر مبنای پلیمر یورتان ساخته شده که نوعی ماده الاستیک محسوب میشود. در سازههای بتنی، ماستیک پلی یورتان به عنوان درزگیر منبسط شونده کاربرد دارد.
ماستیک سیلیکونی
ماستیک سیلیکونی نوعی چسب است که در مقابل عوامل محیطی مانند گرما، سرما و انواع قارچ و کپک مقاومت خوبی دارد. از این نوع ماستیک میتوان به عنوان ماستیک سرامیک نیز استفاده کرد زیرا چسبندگی بالایی در متریالهایی چون سرامیک، پی وی سی و فلزات از خود نشان میدهد.
ماستیک اپوکسی
مبنای ساخت ماستیک اپوکسی رزین اپوکسی است که با افزودن مواد دیگری به آن ساخته میشود. از ماستیک اپوکسی جهت پرکردن و انسداد درزها، شکافها و حفرهها و برای صاف نمودن سطوح ناهموار، درز و شکافهای انبساطی و غیره استفاده میشود.
ماستیک قیری
نوعی دیگر از ماستیکها قیری هستند که میتوانند به صورت سرد و گرم مورد استفاده قرار گیرند. در انتخاب نوع ماستیک قیری سرد یا گرم بایستی ویژگیهایی چون دمای محیط، افقی یا عمودی بودن سطح و درزهایی که میبایست تحت عملیات کاستیک کاری قرار بگیرند، را در نظر گرفت.
ماستیک قیری گرم
ماده اولیه در ساخت ماستیک قیری گرم، ماستیک قیر و چند مادهی افزودی دیگر است. ماستیک قیری گرم در محیطهایی با دمای بالا و گرم، حالت سیالت به خود نمیگیرد و دچار ترک خوردگی نمیشود. ماستیک قیری گرم در دماهای پایین نیز انعطاف خود را حفظ کرده و میتوان گفت در مقابل تغییرات شرایط آب و هوایی پایدار میباشد.
ماستیک قیری سرد
مبنای ساخت ماستیک قیری سرد به مانند ماستیک قیری گرم استفاده از قیر به علاوه سایر مواد افزودنی دیگر است که به مواد و مصالحی چون چوب، بتن، فلز و غیره به خوبی میچسبد.
کاربرد چسب ماستیک چیست؟
همان گونه که گفتیم چسب ماستیک، یک مایع با الاستیسیتهی بالاست که جهت مصارف مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. از مهمترین پروژههایی که ماستیک در آنها مورد استفاده قرار میگیرد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- این چسب که در ساختمانسازی به عنوان یک محصول درزگیر معرفی شده است
- در اجرای پروژههای ساختمانی جهت اتصال پنجرهها به سازه مورد استفاده قرار میگیرد
- از آنجایی که این چسب پس از خشک شدن نیز حالت انعطافپذیر و الاستیکی دارد و شکننده نمیباشد در محلهای که حرکت و یا لرزش وجود دارد بیشترین کاربرد را دارد
- قابلیت اتصال انواع سطوح از جمله شیشه، چوب، سنگ و غیره را دارد
- با توجه به عایق رطوبتی بودن وعدم جذب آب در محیطهای آبی میتواند مورد استفاده قرار گیرد
- برای ترمیم بدنه قایقها و یا ترمیم و آببندی کردن پشت بام قابل استفاده است
- آببندی کردن کاشیها و بدنه سرویسهای بهداشتی و حمام، اطراف شیرآلات
سایر کاربرد های چسب ماستیک
اتصالات چوبی و فلزات:
چسب ماستیک برای اتصالات چوبی مانند نصب مبلمان، اتصالات دکوراتیو، ساخت مدلهای چوبی و نصب کابینت و قطعات چوبی استفاده میشود. همچنین، برای اتصالات فلزات نیز کاربرد دارد.
کاربردهای خانگی:
در خانه، این چسب برای تعمیرات کوچک، چسباندن مواد مختلف نظیر پلاستیک، فوم، کاغذ، کارتن و شیشه مورد استفاده قرار میگیرد.
مواد الکترونیکی:
به دلیل ویژگیهای عایق الکتریکی و مقاومت در برابر دما، برخی از انواع چسب ماستیک برای اتصالات الکترونیکی و مونتاژ قطعات الکترونیکی نیز استفاده میشود.
ساخت مدلها و صنایع دستی:
از آنجا که این چسب دارای خصوصیات قوی چسبندگی و استحکام است، در صنایع دستی و ساخت مدلها نیز به کار میرود.
همچنین، برخی از انوع چسب ماستیک دارای خصوصیات خاصی مانند مقاومت در برابر دما، ضدآب بودن و سریع خشک شدن هستند که باعث میشود برای کاربردهای خاصی مورد استفاده قرار گیرند. مهم است که قبل از استفاده، مشخصات و ویژگیهای این چسب را به دقت مورد بررسی قرار داده و بر اساس نوع کاربری مناسب آن را انتخاب کنید.
کاربرد چسب ماستیک
مزایایی استفاده از چسب ماستیک
با توجه به ویژگیهای ساختاری در چسب ماستیک، استفاده از آن در شرایط و موقعیتهای گوناگون نکات مثبت فراوانی دارد که به صورت مزایای استفاده از چسب ماستیک در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد:
- قابلیت اجرا با ضخامت بالا
- دارای ظاهری صاف و یکدست
- قابل استفاده در محلهای متحرک مانند کنار دربها
- عدم ایجاد خوردگی در این محصول و طول عمر بالا
- قابلیت استفاده بر روی هر نوع سطحی
- قابلیت استفاده در محیطهای که دارای دمای بالا یا پایین
- استفاده در فضای بیرون مانند نمای ساختمان یا آببندی ناودان آب
- عدم تاثیرگذاری نور خورشید بر این چسب و قابل استفاده در محیطهای در معرض نور
- قابلیت تحمل فشارهای مداوم و سنگین
معایب استفاده از چسب ماستیک درزگیر
همانطور که گفتیم چسب ماستیک در محیطهای که دارای حرکت هستند، قابلیت کاربری فراوانی دارد اما اگر میزان حرکت میز حرکت در آن زیاد باشد، بازدهی ان کمتر میشود. به عبارت دیگر این چسب انعطافپذیری کافی برای تحمل حرکات بزرگ را ندارد. چسب ماستیک درزگیر به هر میزان که ضخیمتر اجرا شود، مقاومت بالاتری خواهد داشت از این رو استفاده از آن به عنوان یک لایهی نازک کارآیی چندانی خواهد داشت. به همین خاطر توصیه اکید ما این است در چنین مکانهایی از چسبهای دیگر استفاده شود.
پیشنهاد ما
با توجه به تنوع در ماستکها و نحوهی کاربرد آنها در مکانهای مختلف با شرایط متفاوت میتوان به این نتیجه رسید که در خرید ماستیک میبایست دقت کافی به خرج داد و علاوه بر آن دانش کافی از ماستیک را به کار برد. شرکت بتن شیمی ماهان با حضور تیم فنی و کارشناسی متشکل از نخبگان صنعت بتن و سیمان، در حال حاضر میتواند کلیهی مشاورههای مربوط به خرید ماستیک، قیمت ماستیک و… را به خریداران محترم ارائه نماید. پس اگر شما به دنبال خرید ماستیک هستید یا میخواهید با مشاوره رایگان نسبت به ویژگیهای هر کدام دانش بالاتری داشته باشید تا به گزینهی خرید بهتری برسید، با ما در تماس باشید.